Мондиал 2030 в шест страни и на три континента

Световното първенство по футбол през 2030 ще се проведе в шест държави на територията на три континента, докато Саудитска Арабия може да спечели правото да домакинства на турнира четири години по-късно.


Испания, Португалия и Мароко са на път да приемат съвместно изданието през 2030 година, като три южноамерикански страни – Уругвай, Аржентина и Парагвай ще са домакини на откриващите мачове, за да отбележат 100 години от първото световно първенство в историята. Монтевидео в Уругвай – градът, който прие първия шампионат на планетата през 1930, вероятно ще открие надпреварата след седем години, а след това ще има и срещи в Аржентина и Парагвай.

Останалата част от турнира с 48 отбора ще се премести след това в северна Африка и Европа, според предложение на УЕФА, Африканската футболна конфедерация (КАФ) и Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ), което бе одобрено от Съвета на ФИФА на среща днес. Сега предложението за домакинство е обект на официално одобрение от Конгреса на Международната централа. Изборът на Уругвай е в знак на признание за ролята им като домакин и победител в първото световно, на Аржентина заради второто им място и на Парагвай като традиционния дом на КОНМЕБОЛ. Трите страни ще се класират автоматично за световните финали и ще играят откриващите си мачове на собствен терен.

„В разделен свят, ФИФА и футболът се обединяват. Съветът на ФИФА, представляващ целия световен футбол, единодушно взе решение да отпразнува стогодишнината на Световното първенство, чието първо издание се проведе в Уругвай през 1930, по най-подходящия възможен начин. В резултат на това, ще се проведе празник в Южна Америка и три страни от този континент – Уругвай, Аржентина и Парагвай, ще организират по един мач от Мондиал 2030. Първият от тези три двубоя, разбира се, ще се изиграе на стадиона, на който всичко започна – митичния „Естадио Сентенарио“ в Монтевидео, за да бъде отпразнувано подобаващо стогодишното издание на Световното първенство. Съветът на ФИФА взе единодушно решение и че единствената кандидатура за домакинство на Мондиал 2030 ще бъде съвместната на Мароко, Португалия и Испания. Два континента – Африка и Европа, обединени не само за празник на футбола, но и за осигуряването на уникално социално и културно сътрудничество. Какво страхотно послание на мир, толерантност и приемственост“, каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

„Целехме се високо и мечтаехме силно. Стогодишното издание на Световното първенство през 2030 година започва там, откъдето стартира. Домакините на откриващите мачове ще бъдат Уругвай, Парагвай и Аржентина“, сподели президентът на КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес.

Даването на домакинство на Мароко, Португалия и Испания увеличава значително шансовете Саудитска Арабия, която имаше интерес към Мондиал 2030, да приеме Световното четири години по-късно. /БГНЕС

Категории:

Тагове: