Монреал е с най-лошия въздух от всички големи градове в света

Горските пожари в Канада покриха със смог Монреал в неделя, което според мониторинг на замърсяването доведе до най-лошото качество на въздуха сред всички големи градове в света.


Най-населеният град в провинция Квебек е имал "нездравословно" качество на въздуха според IQAir, който следи замърсяването по целия свят, в момент, когато стотици горски пожари горяха в цялата страна.

Канада издаде предупреждения за смог в няколко региона на Квебек заради пожарите, като заяви, че "високите концентрации на фини прахови частици причиняват лошо качество на въздуха и намалена видимост", като условията ще се запазят до понеделник сутринта.

Агенцията призова жителите да избягват дейности на открито и да носят маски за лице, ако трябва да излязат навън.

Заради нездравословния смог бяха затворени откритите басейни и спортните площадки, а множество събития на открито, включително концерти и спортни състезания, бяха отменени.

"Наистина прилича на мъгла, само че това е дим от горските пожари. Много е трудно да се диша, а и малко щипе в очите", казва 18-годишната Фове Лепаж Вали пред АФП, оплаквайки се, че фестивалът, на който е трябвало да присъства, е бил отменен.

По данни на квебекската агенция за противопожарна защита SOPFEU около Квебек има 80 активни горски пожара, като няколко от тях са се разраснали през уикенда поради сухото време и високите температури.

В сряда 119 френски пожарникари трябва да пристигнат в Квебек, за да освободят контингента от свои сънародници, които са на терен от началото на юни.

"Те ще бъдат изпратени и в Робервал", на 250 км северно от град Квебек, за 21-дневна мисия, заяви Стефан Карон, говорител на SOPFEU.

Канада преживява безпрецедентна година на пожари, като от началото на януари досега са изгорели повече от 7,4 млн. хектара./БГНЕС

Тагове: