Монсеньор Пекорари: Президентският орден е като Оскар за цялостна кариера

Посланикът на Светия престол в България негово високопреосвещенство монсеньор Анселмо Пекорари получи орден „Мадарски конник” - първа степен днес за особено големите си заслуги за развитието на отношенията между България и Ватикана.

„Ежегодните поклоннически визити на български делегации във Ватикана бяха организирани и осъществени с Вашето активно съдействие и подкрепа, за което благодарим. Отбелязваме със задоволство вашето участие в редица благотворителни инициативи, които допринесоха за престижа на католическата църква в България”, заяви държавният глава Румен Радев по време на награждаването, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът изтъкна факта, че ролята на монсеньор Анселмо Пекорари за укрепването на отношенията между Ватикана и България е изключителна. „За мен е висока чест да ви връча високото българско държавно отличие в знак на признателност и уважение за дейността ви като апостолически нунций на Св. Престол в София. За този повече от 7-годишен период вашата служба за развитието на отношенията между Св. Престол и Република България беше изпълнена с висока наситеност. Вярвам, че занапред ще работите за укрепване на приятелството между Ватикана и Република България“, каза още Радев.

Н.В. Пр. монсеньор Анселмо Пекорари, апостолически нунций в София, от своя страна заяви, че наградата, която му беше връчена днес, е почти като Оскар за цялостна кариера.

„Моята служба към апостолическите нунциатури приключва, но моята служба към Св. Престол ще продължи. Изразявам моите най-искрени пожелания към Вас, уверявам Ви, че ще следя Вашите стъпки от далеч по време на втория Ви мандат“, увери той. /БГНЕС