Монсеньор Франческо Браски: Леонардо да Винчи показва физиологията на човешкото тяло

“Леонардо да Винчи търси възможностите на движението на телата и прави рисунки в опита си да направи организма като жив”. Това заяви монсеньор Франческо Браски, доктор на науките на миланската библиотека „Амброзиана“, предаде репортер на БГНЕС.

Монсеньор Браски представи „Атлантическият Кодекс, свидетелство за живота на Леонардо – многостранен и комплексен ум и гений” в сградата на БАН.

Въпросният кодекс е не друго, а оригиналният албум на Помпео Леоне, който съдържа рисунките на Леонардо да Винчи.

“Леонардо да Винчи често бива определян като гений. Всички сме чували за Кодекс “Атлантикус”, за кодекса “да Винчи”. Всички познаваме шедьоврите му като “Мона Лиза” и “Тайната вечеря”, но и има много други. Нека днес открием многопластовата фигура на Леонардо да Винчи”, призова още Франческо Браски.

Според доктора на науките на миланската библиотека „Амброзиана“, Леонардно да Винчи не рисува само мъртвите трупове. “Той изучава силата, която имат мускулите, търси възможностите на движението на телата и прави рисунки, в опита си да направи организма като жив. Това са опити да покаже физиологията на човешкото тяло”, подчерта Франческо Браски. /БГНЕС