Моряците от "Царевна" си дойдоха, фокусът се измества към "Рожен"

Правителственият самолет с моряците от кораба „Царевна“ кацна няколко минути след 13.00 часа днес на летището във Варна. Посрещнаха ги техните близки и официални лица, сред които лично министър-председателят Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска, предаде кореспондентът на БГНЕС от морската столица.

14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол.

След като ги посрещна министър Генчовска заяви, че по никакъв начин не е имало комуникация с т.нар Донецка народна република.

Няма как да е имало такава, заяви тя.

Премиерът Кирил Петков от своя страна благодари на всички, които са работили, за да се завърнат моряците живи и здрави. Той съобщи, че институциите са били в непрекъснат ежедневен контакт с моряците по време на цялата операция по тяхното извеждане.

Сега фокусът ни е върху следващия кораб в Черноморск - "Рожен" и, разбира се, се надяваме да видим и капитана на „Царевна“ скоро, но това е по-сложно, защото той ще остане на борда докато може да излезе и самия кораб, каза Кирил Петков. Той уточни, че на борда на „Рожен” моряците имат храна за 3 месеца.

Петков не можа да даде подробна информация за евакуацията, защото представлява класифицирана информация.

Комуникацията е ставала и сега не искам да влизаме в детайли, защото част от информацията не може да се говори публично. Но ние имахме директен контакт и с руската, и с украинската страна в зависимост от това кой вземе превес в боя. От самият кораб до първия портал те сами слязоха, оттам нататък координацията е ставала през нашите служби, каза премиерът. /БГНЕС