Моравецки: ЕС ни опря пистолет в главата

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини ЕС, че е опрял пистолет в главата, като е поискал от страната му да отмени съдебните реформи, заплашвайки я със санкции.

Матеуш Моравецки, премиер на Полша

Полша е в ожесточена конфронтация с Европейския съюз заради поредица от противоречиви съдебни реформи.

Брюксел смята, че реформите препятстват демократичните свободи, докато Полша твърди, че те са необходими, за да се изкорени корупцията сред съдиите.

В интервю за „The Financial Times” Матеуш Моравецки призова ЕС да отмени решението си за искане Съдът на Европейския съюз да наложи глоба на Полша заради реформите.

"Това би било най-мъдрото нещо, което могат да направят. Защото тогава няма да разговаряме помежду си с опрян в главата пистолет", каза той.

Запитан дали Полша може да наложи вето върху решения на ЕС като ответна мярка, той отговори: "Какво ще стане, ако Европейската комисия започне трета световна война? Ако те започнат трета световна война, ние ще защитаваме правата си с всички оръжия, с които разполагаме."

По-рано този месец Конституционният съд на Полша постанови, че части от законодателството на ЕС са несъвместими с полската конституция. Решението породи опасения, че Полша може да напусне блока.

Спорът се пренесе на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел миналата седмица, на която Моравецки заяви, че Полша е "готова за диалог", но няма да "действа под натиска на изнудването".

Няколко от лидерите на ЕС заявиха по време на срещата, че Брюксел не бива да отпуска на Варшава 36 млрд. евро за възстановяване от пандемията, докато въпросът не бъде решен.

Спорът се съсредоточи върху новата дисциплинарна камара на съдиите, която Съдът на Европейския съюз определи като незаконна.

Полша обеща да я закрие, но все още не го е направила. /БГНЕС, АФП

Варшава / Полша