Моравецки: Граничната криза е най-големият опит за дестабилизиране на Европа след Студената война

Полският министър-председател Матеуш Моравецки нарече мигрантската криза на беларуско-полската граница, източната граница на ЕС, "най-големия опит за дестабилизиране на Европа" от Студената война насам.

По-късно днес полският правителствен ръководител ще се срещне с колегите си от балтийските държави - две от които също имат обща граница с Беларус - за да обсъдят конфликта, преди да посети други столици на ЕС тази седмица.

„Президентът на Беларус Александър Лукашенко започна хибридна война срещу ЕС. Това е (най-големият) опит за дестабилизиране на Европа от 30 години насам", заяви Моравецки в Twitter. "Полша няма да се поддаде на изнудване и ще направи всичко, за да защити границите на ЕС".

Западът обвинява Беларус, че изкуствено е създала кризата, като е довела бъдещи мигранти - предимно от Близкия изток - и ги е отвела до границата с обещания за лесно преминаване в Европейския съюз.

Беларус отрича това твърдение, като вместо това критикува ЕС, че не приема мигрантите.

В петък президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви пред Би Би Си, че е "абсолютно възможно" неговите сили да са помогнали на хора да преминат в ЕС, но отрече да е организирал операцията.

"Ние сме славяни. Ние имаме сърца. Нашите войски знаят, че мигрантите отиват в Германия... Може би някой им е помогнал", каза той. "Но аз не съм ги канил тук."

Макар да има признаци, че кризата малко се смекчава, днес полската гранична охрана съобщи за нови опити за преминаване, включително от "много агресивна група от около 100" мигранти.

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак заяви в събота, че Беларус вече е променила тактиката си, като насочва по-малки групи мигранти към няколко точки по границата.

Мигрантите са изоставили всичко в своите страни, харчейки хиляди долари, за да влязат в Беларус с туристически визи, решени да достигнат Европейския съюз.

Полските медии твърдят, че от началото на кризата, започнала това лято, са загинали най-малко 11 мигранти. /АФП