Моравецки в Киев: Първите танкове Леопард са в Украйна

Полският министър-председател Матеуш Моравецки пристигна в Киев, за да отбележи първата годишнина от руското нахлуване в Украйна, като ще обяви първите пристигнали танкове Леопард, съобщиха от Варшава.

Полша е предоставила на Украйна първите произведени в Германия танкове "Леопард 2", съобщи полската информационна агенция ПАП по повод годишнината от руското нахлуване.

"Министър-председателят Матеуш Моравецки ще обяви в Киев, че Полша вече е доставила първите танкове "Леопард" на Украйна", съобщи държавната информационна агенция, като се позова на правителствени източници.

Полша е един от най-верните поддръжници на Украйна, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия на 24 февруари 2022 г., като призова съюзниците си от НАТО и ЕС да увеличат военната помощ за разкъсваната от война страна.

"Година след началото на руските военни действия министър-председателят Матеуш Моравецки отиде в Киев, за да даде ясен и измерим сигнал за по-нататъшна подкрепа в защита на Украйна срещу Русия", написа в Туитър говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер.

Моравецки положи венец пред мемориала на падналите защитници в Киев заедно с украинския министър-председател Денис Шмигал.

Полша засили собствените си покупки на оръжие, като тази година увеличи военния си бюджет до над четири процента от БВП. Страната също така е домакин на повече от един милион украински бежанци.

По-рано тази седмица Варшава беше домакин на президента на САЩ Джо Байдън, който след изненадващо посещение в Киев се срещна в Полша с лидерите на деветте страни от източния фланг на НАТО. /БГНЕС