Моравецки: Полша отхвърля плана на ЕС за принудително преместване на мигранти

Полша отхвърля плана на Брюксел за принудително преместване на мигранти, както и стремежа да се даде на EС повече правомощия за вземане на решения по отношение на държавите, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки след неформалната среща на върха на лидерите на блока, която се проведе в хърватската столица Загреб, съобщи „TVP World”.

Моравецки добави, че е останал с впечатлението, че колегите му от Европейския съвет също не искат да се върви към отнемане на компетенции от държавите членки и решаване на всичко от Брюксел.

"ЕС се намира на кръстопът", оцени премиерът в изявление за пресата. Той изтъкна, че страните от общността трябва да изберат дали да въведат повече регулации и да предоставят на ЕС повече правомощия по въпроси, свързани с производството, икономиката, миграцията и външните работи.

Полският премиер посочи, че в разговорите е била засегната и темата за общата отбранителна политика на ЕС. Той заяви, че разходите на Полша за отбрана не трябва да се вземат предвид в процедурата по прекомерен дефицит.

"Полша харчи повече от 4% от БВП за отбрана, а бюджетният ни дефицит е повече от 4,5% - така че по-голямата част от този дефицит зависи именно от разходите за отбрана", каза министър-председателят.

Той добави, че на срещата на върха са били обсъдени също така темата за укрепване на Северноатлантическия алианс и положението в Украйна.

Освен Матеуш Моравецки и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на неформалната среща на върха присъстваха домакинът на събитието, хърватският министър-председател Андрей Пленкович, както и правителствените ръководители на Италия и Малта - Джорджа Мелони и Роберт Абела./БГНЕС