Морикава завоюва първи Мейджър в кариерата на ПГА Чемпиъншип

Колин Морикава спечели за първи път в кариерата си Мейджър, правейки невероятен ийгъл на 16-а дупка в кръг без богита от 64 удара в 102-то издание на ПГА Чемпиъншип.

Морикава триумфира за първи път в кариерата си на Мейджър в едва второто си участие на турнири от най-висока категория в голфа.

23-годишният американец, който стана професионалист преди едва 14 месеца, постигна немислимото, печелейки в едва втората си появи на Мейджър в кариерата. Морикава, който е 12-и в света, финишира с -13 под пар 267 на ТПК Хардинг Парк в Сан Франциско. „Невероятно е. Това е сбъдната мечта – гледайки всички тези професионалисти през годините, винаги съм искал да постигна това. Чувствах се много комфортно от самото начало. Специално е, защото Сан Франциско ми е като втори дом“, каза победителят, който израснал в Лос Анджелис, но отишъл впоследствие в колежа в Бъркли в Сан Франциско. Лидерът след третия ден Дъстин Джонсън трябваше да подели второто място с англичанина Пол Кейси. Джонсън завърши с кръг от 68, а Кейси затвори с 66, за да достигне -11 под пар 269. Джейсън Дей, Матю Уулф, Брайсън ДеШамбьо, Тони Финау и Скоти Шефлър поделиха пък четвъртата позиция в крайното подреждане, на три удара зад шампиона Морикава. Навлизайки в последния ден от надпреварата десет играчи бяха в рамките на три удара от водачеството. 6-7 играчи имаха своите шансове да вдигнат престижния трофей. Когато Джонсън се насочи към последните си девет дупки, той и още трима голфъри поделяха върха с -10. Морикава направи четири бърдита, включително две в първите си четири дупки. Но ийгълът на 16-а дупка беше този, който го раздели от останалите преследвачи. Тогава той стана и на -13. Джонсън направи бърди на последната си дупка, докато Кейси, който се опитваше да стане едва втория англичанин с титла от ПГА Чемпиъншип от 100 години насам, направи пар там. Брукс Кьопка не успя да постигне трети последователен успех в турнира. Той стартира слабо в първите девет дупки с цели четири богита. Тайгър Уудс и Рори Макилрой завършиха съответно с -1 и -2 в крайното класиране. Това беше първият Мейджър за сезона след прекъсването заради коронакризата. За първи път турнир от такава висока категория в голфа се проведе без фенове. /БГНЕС