Морските паяци могат да възстановяват цели части от тялото си

Не само гущерите могат да възстановяват опашките си или морските звезди крайниците. Според проучване, което може да проправи пътя за по-нататъшни научни изследвания в областта на регенерацията, има и морски паяци, които могат да възстановяват цели части на тялото си след ампутация, а не само крайници.

"Никой не е очаквал това", казва Герхард Шолц от Университета Хумболт в Берлин, главен автор на изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. "Ние бяхме първите, които показаха, че това е възможно."

Добре документирано е, че много видове членестоноги, като стоножки, паяци и други насекоми, могат да възстановяват крайници след загуба.

"Раците дори могат автоматично да се отърват от крайниците си, ако бъдат нападнати", казва Шолц. "Те го заменят с нов крайник."

Това, което изследователите откриват при експериментите си с малките осемкраки морски паяци, е, че те могат да регенерират части от тялото, различни от крайниците.

За целите на изследването те ампутират различни задни крайници и задни части на 23 незрели и възрастни морски паяка и наблюдават резултатите. При възрастните морски паяци не е наблюдавана регенерация на части от тялото, но някои от тях са все още живи две години по-късно. При младите екземпляри, от друга страна, се наблюдава пълна или почти пълна регенерация на липсващите части на тялото, включително задната част на тялото, ануса, мускулатурата и части от репродуктивните органи. 90% от морските паяци оцеляват дългосрочно. Възстановяване на задната част на тялото е наблюдавано при 14 млади паяка, докато нито един от възрастните екземпляри не е регенерирал.

Възможностите за регенерация варират в цялото животинско царство. Плоските червеи, например, могат да възстановят тялото си само от няколко клетки. Гръбначните животни, сред които е и човекът, на практика нямат способност за регенерация, с някои изключения, като например гущерите, които могат да възстановяват опашките си.

Шолц заяви, че откритията могат да проправят пътя за по-нататъшни изследвания в тази област. "Има много различни видове, които могат да бъдат тествани по този начин", каза той.

Следващата стъпка може да бъде да се открие механизмът, който стои зад израстването. "Можем да се опитаме да открием на клетъчно и молекулярно ниво какво показва регенерацията", каза той. "Може би са замесени стволови клетки, които са недиференцирани клетки, които могат да приемат нова форма и съдба? В крайна сметка може би механизмите, които откриваме при членестоногите, могат да помогнат за медицинското лечение на загубата на крайници или пръсти и т.н. при хората", каза Шолц. /БГНЕС