Мощен автомобилен концерн ще подкрепя българския биатлон

Един от световните лидери в автомобилната индустрия ще подкрепя българския биатлон. Новината обяви лично новоизбраният президент на Българската федерация Атанас Фурнаджиев по време на церемонията за закриването на сезона и награждаване на призьорите от последната зима. От днес „Форд Мото Пфое“ се присъединява към останалите спонсори, които подпомагат най-успешния български спорт.

На кратка церемония присъстващите бяха поздравени от Атанас Фурнаджиев, който наскоро замени оттеглилата се от ръководството на централата Екатерина Дафовска. „Благодаря още веднъж за доверието, за мен е чест да съм част от най-успешния български спорт. Уверявам ви, че ще направим всичко възможно за просперитета на биатлона у нас, ще работим така, че да запазим мястото му сред световния елит. Имаме традиции и безспорни успехи, талантливи треньори, състезатели, имаме и школа, а това е голямото ни богатство. Сигурен съм, че българският биатлон ще има добро бъдеще“, каза още Фурнаджиев.

Атанас Фурнаджиев.

Новият президент обяви днес още, че непосредствено преди церемонията Управителния съвет е взел решение да предложи на Общото събрание Екатерина Дафовска да бъде утвърдена за „Почетен президент на федерацията“ и да бъде предложена за член на Изпълнителния борд на Европейския съюз по биатлон. В емоционално изказване единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове благодари за доверието и заяви увереност, че с общи усилия българския биатлон ще запази престижа си на един от водещите в световен мащаб.

След това бяха отличени призьорите в крайните класирания за Купа „Надежди“ и за Купа „България“ през сезон 2021-2022 г. Освен медалистите и носители на трофея, с призове и премии бяха наградени европейският шампион, световен вицешампион и носител на малкия Кристален глобус на IBU за младежи Благой Тодев, както и бронзовите медалистки в щафетата от световното за девойки Валентина Димитрова, Стефани Йолова и Лора Христова с треньор Илиян Пенев.

Специални отличия за принос в успехите и развитието на българския биатлон бяха връчени на Екатерина Дафовска, Александър Младенов, Борислав Петров, Красимир Стоилков, Стефани Попова, Цветан Цочев, Боран Хаджиев, Васил Сивков, Димитър Янъков, Десислава Стоянова, Димитър Герджиков, Георги Фъртунов, Красимир Анев, както и на основните спонсори на БФ биатлон –Техем Сървисис ЕООД, Нестле България АД и Пампорово АД. Купите и плакетите бяха връчени на отличените от Атанас Фурнаджиев, Екатерина Дафовска и от генералния секретар на федерацията Борислав Панков.

Церемонията по закриването на сезона завърши с общи снимки, селфита, индивидуални интервюта и пожелания за щастливо лято и успешна зима за българския биатлон.

Ето и всички отличени призьори в биатлона за сезон 2021-2022 г.:

КУПА „НАДЕЖДИ“ 2022 г.

Момичета младша възраст

1.Стефани Йорданова – Амбарица

2.Десислава Минчева – Сапарева баня

3.Полина Ракова – Сапарева баня

Момчета младша възраст

1.Калин Вълевски – Амбарица

2.Мартин Хирстов - Аякс

3.Боримир Николов – Смамболово

Момичета

1.Сияна Мъглова – Аякс

2.Мария Йовичина – Сапарева баня

3.Десислава Дачева – Аякс

Момчета

1. Александър Андреев – Аякс

2. Христо Раков – Сапарева баня

3. Любен Любенов – Сапарева баня

Момичета старша възраст

1.Райа Аджамова - Аякс

2.Елиф Бекирова - Амбарица

3.Ирина Георгиева - Аякс

Момчета старша възраст

1.Георги Джоргов - Сапарева баня

2.Ивайло Ковачев - Амбарица

3.Веселин Белчински - Сапарева баня

Девойки младша възраст

1.Вяра Чолакова-

2.Теодора Владеева - Рожен

3.Йорданка Йончева - Рожен

Юноши младша възраст

1.Зафер Велиев - Амбарица

2.Цветан Данаджиев - Аякс

3.Георги Наумов - Сапарева баня

КУПА „БЪЛГАРИЯ“ 2022 г.

Девойки старша възраст

1.Валентина Димитрова - Сапарева Баня

2.Лора Христова - Аякс

3.Лора Радковска - Амбарица

Юноши старша възраст

1.Васил Зашев - НСА

2.Константин Василев - Аякс

3.Красимир Атанасов - Сапарева баня

Девойки

1.Десислава Джаджарова - Сапарева баня

2.Илияна Цветкова - Стамболово

3.Симона Василева - Аякс

Младежи

1.Благой Тодев - Банско 2019

2.Николай Тодоров - Аякс

3.Даниел Пешков - Сапарева баня

Жени

1.Милена Тодорова - НСА

2.Даниела Кадева - Банско 2019

3.Мария Здравкова - Амбарица

Мъже

1.Владимир Илиев - Аякс

2.Антон Синапов - Рожен

3.Стоян Стоянов – НСА. /БГНЕС