Цунами удари Тонга след изригване на вулкан

Подводен вулкан изригна зрелищно близо до тихоокеанската държава архипелаг Тонга в събота, цунамита се стоварват върху брега, а местните жители се втурват към по-високите места. Няма съобщения за жетви или щети, защото комуникацията с малката нация е проблематична.

Видео, публикувано в социалните медии, показва високи вълни, които се изсипват върху крайбрежните райони, завихряйки се около къщи и сгради. Отделно сателитни снимки показаха огромно изригване. Метеорологичните служби на Тонга съобщиха, че предупреждението за цунами е в сила за целия архипелаг. Властите в близките островни държави Фиджи и Самоа също издадоха предупреждения, предупреждавайки хората да избягват бреговата линия поради силни течения и опасни вълни.

Новинарският сайт на Islands Business съобщи, че конвой от полиция и военни части е евакуирал краля на Тонга Тупоу VI от двореца му близо до брега. Той бе сред многото жители, които хукнаха към по-високите места.

Изригването на вулкана Хунга Тонга Хунга Хаапай беше последното от поредица застрашителни природни бедствия. Потребител на Twitter, идентифициран като д-р Faka’iloatonga Taumoefolau, публикува видео, показващо вълни, които се разбиват на брега. „Може буквално да чуя изригването на вулкана, звучи доста страховито“, написа той, добавяйки в по-късен пост: „Дъжд от пепел и малки камъчета, тъмнина покриват небето“.

По-рано новинарският сайт Matangi Tonga съобщи, че учените са наблюдавали мощни експлозии, гръмотевици и светкавици близо до вулкана, след като той започна да изригва. Според сайта сателитните снимки показват широка 5-километров стълб от пепел, пара и газ, издигащ се във въздуха на височина около 20 километра.

На разстоянието повече от 2300 километра на югозапад властите на Нова Зеландия предупредиха за бурни вълни от изригването. Властите предупредиха, че някои части на Нова Зеландия могат да очакват „силни и необичайни течения и непредвидими вълни на брега след голямо вулканично изригване“. Военните на Нова Зеландия заявиха, че следят ситуацията и останаха в готовност, готови да помогнат на Тонга, ако бъдат помолени.

Вулканът се намира на около 64 километра северно от столицата Нукуалофа. Още в края на 2014 и началото на 2015 г. поредица от изригвания в района създадоха малък нов остров и нарушиха международните въздушни пътувания до тихоокеанския архипелаг за няколко дни. Населението на Тонга е около 105 000 души. /БГНЕС, Евронюз

https://www.youtube.com/watch?v=vdKHt05UtCE