Мощна експлозия в Бейрут, щети върху българското посолство

Два мощни взрива разтърсиха пристанището на ливанската столица Бейрут близо до ливанската военоморска база. Най-малко 10 души са загинали и стотици са ранени. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници в ливанските сили за сигурност и здравните служби.

Взривът е станал в район, недалеч от българското посолство в Бейрут. По информация на дипломатическата ни мисия, няма пострадали сред служителите в посолството. По сградата му има минимални щети – счупени прозорци.

Експлозията е разтърсила жилищните райони на ливанската столица и жилища и офиси са повредени, а цели фасади на сгради са рухнали. Има множество преобърнати и унищожени автомобили, а гъст черен дим покрива околността.

Материални щети са нанесени на сградата на руското посолство в Ливан. Това заяви пред ТАСС Вячеслав Максудов, съветник на дипломатическата мисия.

„Взривната вълна е изкъртила вратите и е изпочупила прозорците в предната част на сградата“, каза той. Според дипломата, в резултат на експлозията един руски служител е ранен и е получил медицинска помощ.

Според кмета на столицата, цитиран от телевизионния канал Скай Нюз, връзката с една от пожарните бригади е загубена, местоположението й не е известно.

Ракетен удар може да е причина за взрива на пристанището в Бейрут, съобщи Ал Хадат. Според него, целта на нападението, приписано на израелските военновъздушни сили, може да е бил склад за пиротехника на радикалното движение "Хизбула". /БГНЕС