Москва: България да прекрати „лова на вещици”

Русия си оставя правото на реципрочни мерки във връзка с обявените от страна на България за persona non grata руски дипломати в София, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

На 22 март България обяви двама руски дипломати за persona nоn grata и им предостави срок от 72 часа да напуснат страната. Преди това Главната прокуратура съобщи за досъдебно производство срещу група лица, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. В хода на разследването било установено, че двамата дипломати са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с техния статут.

„В съответствие с дипломатическата практика Руската федерация си оставя правото на „огледални” ответни мерки”, заяви Захарова.

Говорителят на руското външно министерство подчерта, че българските власти правят вече за пети път през последната година и половина демарш от подобен характер, без да предоставят каквито и да е доказателства.

„Тази стъпка беше предшествана от шумна кампания, когато прокуратурата на България излезе с „разобличение” в местните силови държавни структури на група лица, уж работещи за Русия. По този начин, в съответствие с известната рецепта беше подготвена почвата за решението за изгонване на нашите дипломати”, каза тя.

„Призоваваме отново официална София да прекрати участието си в „лова на вещици”, който вреди на националните интереси на самата България. Време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, който е много по-естествен за руско-българските отношения”, подчерта Захарова.

Изострянето на антируската „шпиономания” в България рецидивира в навечерието на планираните за 4 април парламентарни избори в страната на фона на русофобските изблици на Запад и преди всичко в САЩ, добави дипломатът. /БГНЕС, РИА Новости