Москва: България участва в обмен на информация по случая Навални

Българските институции участват в обмяна на информация по случая с Алексей Навални, обявиха от руското външно министерство.

Посланикът на Германия в Русия Геза Андреас фон Гайр е извикан във външно министерство за разговор във връзка със ситуацията около Алексей Навални, съобщи говорителят на дипломатическото ведомство Мария Захарова.

Тя обяви, че руската страна очаква Берлин да ѝ предостави всички налични данни, с които разполага германското външно министерство, като резултатите от лабораторните изследвания на Бундесвера, както и някакви „свидетелски показания“, подчерта тя.

Дипломатът обърна внимание на медийните публикации за обмен на информация по случая Навални между германската клиника „Шарите“, лабораторията на Бундусвера, британската лаборатория Портън Даун и българските институции.

„И всичко това става достояние на такива манипулативни издания като „Белингкет“. В същото време германският външен министър [Хайко] Маас в отговор на въпрос за причастността на руската държава към случилото се, заяви, че „има много свидетелства за това““, подчерта Захарова.

Според нея, въпросът е твърде сериозен, за да се позволи на официалните представители на Германия да запазят всичко у себе си. „Време е да се свалят картите, защото за всички е очевидно, че Берлин блъфира и обслужва мръсни политически игри“, обяви дипломатът.

Навални беше хоспитализиран в Омск на 20 август, след като му стана лошо на борда на самолета. Той изпадна в кома и беше включен към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове. По-късно беше преместен в Берлин в клиника „Шарите“. Вчера лекарите от германската клиника съобщиха, че са извадили блогъра от комата и постепенно го изключват от апарата за изкуствена вентилация.

На 2 август германското правителство заяви, че Навални е бил изложен на въздействието на отровно вещество от групата на „Новичок“. В тази връзка Берлин и неговите западни партньори призоваха Русия „да даде отговори“ на възникналите въпроси и заяви, че ще разгледа възможни мерки спрямо Москва. В отговор руската страна заяви, че е заинтересована от разследване на случилото се, но до момента не е получила отговор на отправеното към Германия запитване. Москва подчерта, че до изпращането на Навални в берлинската клиника „Шарите“ анализите не са показали наличието на отровни вещества, а Берлин не е предоставил доказателства за своята версия. /ТАСС