Москва: Членството на РС Македония в НАТО вреди на сигурността и на борбата срещу коронавируса

Руското министерство на външните работи публикува изключително остро съобщение срещу членството на РС Македония в НАТО. Според Москва "присъединяването на Скопие към Северноатлантическия пакт ще създаде нови разделителни линии в момент, когато светът има нужда от единство в борбата срещу коронавируса".

"Очевидно членството на Скопие към Алианса няма никаква добавена стойност, нито европейска, нито регионална, нито пък в полза на националната сигурност. Това няма да бъде в интерес и на съвместните усилия в борбата срещу общите предизвикателства и заплахи, включително и срещу пандемията от коронавирус. Това ще доведе само до допълнителни разделителни линии", се казва в комюникето на руското МВнР.

Опитите да се представи това събитие по един помпозен и шумен начин се провалиха поради влошаването на положението от предизвикателствата на пандемията с коронавирус, пише още в съобщението. Според руското МВнР останал е незабележим и фактът, че "членството на Македония в НАТО почти е съвпаднало с датата от началото на бомбардировките на пакта срещу Югославия".

"Насред извънредно положение "лидерите на РС Македония не пропуснаха възможността помпозно да определят като исторически момент членството в НАТО, което гарантирало стабилността и сигурността на Скопие". Министърът на външните работи Никола Димитров нарече дори членството в организацията изпълнение на "заветите на бащите и дедите", се казва още в документа.

"Интеграцията на РС Македония в НАТО - самопровъзгласилият се алианс на демократите - от самото подписване на Преспанския договор с Гърция през юни 2018 г. е съпътствано от множество процедурни и законови нарушения. Припомняме, че съгласно националното законодателство, избирателната активност по време на референдума за присъединяване към ЕС и НАТО от 30 септември 2018 г. не бе достатъчна за неговата валидност. Обществото научи за различни вмешателства във вътрешните работи на страната, включително закани и заплахи. Всичко това мина незабележимо за нашите западни партньори, които обикновено с голяма чувствителност наблюдават спазването на законите", пише още руското МВнР.

"До днес няма нито едно оправдание за нуждата РС Македония да влезе в НАТО. На местното население обещават икономически ръст, увеличаване на инвестициите и правова държава. Но, за подобно нещо въобще не е нужно присъединяването към военен съюз. Напротив, сега от Скопие ще се иска увеличаване на разходите за отбрана и за доставка на западни, предимно американски, оръжия и оборудване. Това е цената, която македонският народ ще трябва да плати за отказа си от суверенитета във военнополитически аспект и не само там ", пише още МВнР.

"По отношение на обещаното увеличаване на нивото на сигурност Алиансът не само, че е далеч от възможността винаги да гарантира защита на всички старни-членки, а напротив той не може дори да спре дългогодишните спорове помежду им, а там където има успешно усвои практиката да замита проблемите под килима", се казва още в съобщението на Москва.

В края на документа се подчертава, че от Македония се очаква потвърждение, съгласно установената практика, да се спазват споразуменията подписани от Русия и НАТО през 1997 и Римския договор от 2002 година. /БГНЕС