Москва обяви известния руски писател Борис Акунин за чуждестранен агент

Русия определи писателя в изгнание Борис Акунин, който се обяви против военната операция на Москва в Украйна, за "чуждестранен агент".


Акунин е псевдонимът на родения в Грузия писател Григорий Чхартишвили. Името му беше добавено към списъка с „чуждестранни агенти“, който традиционно се актуализира всеки петък.

"Чхартишвили се противопостави на специалната военна операция в Украйна", се казва в изявлението на руското министерство на правосъдието, предаде АФП.

Той също така е обвинен в "разпространение на неточна информация, целяща формиране на негативен образ" на Русия и нейната армия.

Етикетът, който напомня на термина "врагове на народа" от съветската епоха, изисква отделни лица или групи да разкриват източниците на финансиране.

Освен това ги принуждава да маркират всички публикации – включително публикации в социалните медии – с етикет „чуждестранен агент“.

67-годишният вече беше включен в списъка на "терористите и екстремистите" на Rosfinmonitoring, основният орган за финансово разузнаване на Русия.

Акунин е известен със своите исторически детективски романи и дългогодишната си критика към президента Владимир Путин.

„Русия се управлява от психически разстроен диктатор и най-лошото е, че тя послушно следва неговата параноя“, написа Акунин във Фейсбук в деня, в който Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

Въпреки критиките към Кремъл, Акунин остава един от най-четените съвременни автори в Русия.

Той също така е съосновател на платформа за кампания, наречена „Истинска Русия“, която събира руски културни дейци, за да помагат на украинските бежанци и руснаците, избягали от страната си.

Много руски културни дейци избягаха от страната след началото на военната операция на Кремъл в Украйна, а онези, които останаха, бяха се сблъскаха строги закони за цензура. /БГНЕС