Русия поиска България да отмени решението си, Петков поиска Русия да оттегли нотата си

Русия възнамерява да скъса дипломатическите отношения с България, предаде репортер на БГНЕС.

Русия поиска от България да отмени изгонването на дипломатите

Посолството на Руската федерация в България поиска от министерството на външните работи да отмени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители на посолството.

"Считаме обявяването за персона нон грата и неприемливи лица на 70 служители на руските чуждестранни институции на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, напълно необоснован и провокативен акт, който подкопава основите на нашите отношения. Руската страна напълно отхвърля тези обвинения", се казва в изявление на руското посолство.

Посолството предупреди за възможността от "изключително тежки последици за отношенията между страните".

Петков поиска Русия да оттегли нотата си

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Това се казва в изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес.

Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни, добавя Петков.

МВнР е уведомило Петков за нотата от Русия, чакат указания за по-нататъшни действия

Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, съобщават от МВнР. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.

В официална позиция на Русия в отговор на изявлението на премиера в оставка Кирил Петков се казва, че във "връчената на 30 юни в българското МВнР нота се говореше не за паритета на броя на служителите на дипломатическото представителство на Руската федерация в България".

"От руска страна беше заявено, че не се приема обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите чуждестранни учреждения за персона нон грата. Това се казва в официална позиция на Русия в отговор на изявлението на премиера в оставка Кирил Петков.

Разглеждаме това като опит да се постави клеймо на служителите на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме, че това деяние е безпрецедентен клеветнически провокационен акт, който подкопава основата на руско-българските отношения. От руска страна също така беше заявено, че Москва категорично отхвърля тези обвинения. Що се касае до броя на служителите на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то този въпрос в нотата на посолството не е засяган и трябва отделно обсъждане, заявяват от руското посолство.

Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще оттегли двете си ноти, съдържащи поименен списък на руските чуждестранни учреждения в България. В противен случай пред руските власти ще бъде незабавно поставен въпросът за закриването на посолството на Русия в София, което автоматично означава закриване и на посолството на България в Москва, а отговорността за извънредно тежките последици за двустранните отношения изцяло ще лежи на българската страна", се казва в позицията на руското посолство.

Нотата е изпратена до премиера с молба за указание. Все още към МВнР такива не са получени. Това заяви външният министър в оставка Теодора Генчовска. Имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма, те са депозирани с гриф поверително и се намират в деловодството на Народното събрание, добави Генчовска. /БГНЕС