Москва: Плановете на Рама за „Велика Албания“ подкопават стабилността в региона

Изявлението на албанския премиер Еди Рама за обединението на Албания и Косово е неприемливо, плановете за създаване на "Велика Албания" подкопават стабилността в региона, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Ние считаме изявлението на премиера на Албания Рама за обединението на Албания и Косово за абсолютно неприемливо“, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на външното министерство.

Според нея „насърчаването на плановете за създаване на „Велика Албания“ грубо противоречи на разпоредбите на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и подкопава стабилността в региона“.

„Особено странно е да се чуе, че нарушаването на основния документ за косовското решение е обявено за ключова цел от политическата кариера на лидера на една от страните от региона на Балканите“, подчерта тя.

Според Захарова „подобна стъпка не се вписва в контекста на съвместните усилия на Белград и Тирана за създаване на единен пазар, които те предприемат в рамките на регионалната инициатива „Отворени Балкани“ съвместно със Скопие.

Говорителят на външното министерство изрази надежда за "адекватна реакция на западните пазители" на косовския проект на "тази откровена провокация".

„Изключително изненадващо е, че те пропускат подобни подривни призиви, а атакуват Белград във връзка с оправданата му хуманитарна концепция за „сръбски мир“, която не противоречи на международното право“, заключи Захарова.

БГНЕС припомня, че вчера албанският премиер Еди Рама заяви, че целта на политическата му кариера е обединение на Албания и Косово.

Според него в тази цел не ставало въпрос "за лични интереси".

„Да бъда президент на Албания и Косово? Не, това не влиза в плановете ми! Но, обединение между Албания и Косово, това нещо Да! Това е моята цел", каза Рама в предаването "Свободна зона" на телевизия "Клан".

По думите му след "2030 година той няма да бъде активен в политиката, а ще бъде някъде на друго място". "Но, това не пречи на плана за обединение на Албания и Косово", каза още той, цитиран от Косово онлайн. /БГНЕС