Москва: София носи пълната отговорност за удължаване на войната в Украйна

Русия смята решението на България да предостави военна помощ на Украйна за поредната неприятелска атака, която ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Смятаме решението на българското Народно събрание за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна за поредното неприятелско действие срещу нашата страна, което ще доведе до по-нататъшно влошаване на и без това плачевното състояние на двустранните отношения“, подчерта тя.

Според Захарова сега София носи пълната отговорност за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна, за хилядите цивилни жертви, за разрушаването на гражданската инфраструктура и за подкопаването на сигурността в Европа.

„Убедени сме, че българските законодатели са наясно с фактите за незаконния трафик на оръжия, включително и от чужбина, на териториите под украински контрол и не могат да не осъзнаят заплахата те да попаднат в ръцете на терористични групи и банди в многобройни горещи точки по света“, подчерта дипломатът.

На 3 ноември българското Народно събрание одобри с мнозинство проектозакона за предоставяне на оръжие на Украйна. 175 депутати от пет политически сили гласуваха в подкрепа на предоставянето на военна помощ. Четиридесет и девет депутати се обявиха против, а един се въздържа. /ТАСС