Москва стои зад скандалното убийство на чеченец в Берлин

Германски съд осъди 56-годишен руснак на доживотен затвор за това, което според съда е внимателно планирано убийство на чеченски дисидент в Берлин по нареждане на руските власти, съобщава „Гардиън“.

Зелимхан "Торнике" Кангошвили, 40-годишен грузински гражданин, който се е сражавал срещу Русия по време на втората чеченска война в началото на 2000 г., е прострелян два пъти в главата от упор в парка „Kleiner Tiergarten“ в центъра на Берлин през август 2019 г.

Убийството предизвика възмущение в Германия и накара правителството да експулсира двама руски дипломати, което доведе до реципрочен отговор от страна на Москва. Присъдата вероятно ще обтегне още повече руско-германските дипломатически отношения и ще се превърне в първо изпитание за новото германско правителство на канцлера Олаф Шолц и външния му министър Аналена Бербок.

Руският гражданин, който беше задържан в близост до мястото на инцидента, след като беше забелязан да хвърля велосипед и пистолет в река Шпрее, e носил визови документи, идентифицирали го като 49-годишния Вадим Андреевич Соколов, роден в Иркутск, Сибир, и живеещ в Санкт Петербург.

Разследване на сайта Белингкет, който се занимава със събиране на информация от отворени източници, обаче установи, че заподозреният е 56-годишният Вадим Николаевич Красиков, който е пътувал до Германия с фалшива самоличност. Работещ по разследването беше поканен като свидетел пред берлинския съд.

Друг свидетел, шурей на руския заподозрян, го идентифицира като Вадим Николаевич Красиков през октомври тази година. При първото си явяване същият свидетел е отказал да идентифицира обвиняемия, но по-късно е поискал да бъде поканен отново, а като причина за непоследователността си е посочил опасенията, че може да бъде набелязан от руското разузнаване.

Красиков отрича да е свързан с руската държава и ФСБ, главната руска агенция за сигурност. Адвокатите по защитата му твърдят, че е станал жертва на сгрешена самоличност. Но в сряда берлинският областен съд заяви, че руските служби за сигурност са предоставили на 56-годишния Красиков фалшива самоличност, фалшив паспорт и средства за извършване на убийството през 2019 г.

"Най-късно през юни 2019 г. държавните органи на централното правителство на Руската федерация са взели решение да ликвидират Торнике Хангошвили в Берлин", заяви съдията. "Четири деца загубиха баща си, а две братчета и сестрички - брат си.

"Някои медии предположиха, че Русия или дори Владимир Путин са подсъдими тук", добави той. "Това е подвеждащо: на подсъдимата скамейка е само осъденият. Но нашата задача включва разглеждане на обстоятелствата на престъплението".

Съдиите заявиха, че Красиков е с "особено тежка отговорност" за убийството и затова няма да има право на автоматичното предсрочно освобождаване след 15 години, което е обичайно в Германия.

Присъдата отговаря на исканията на федералния прокурор на Германия, който пое делото с оглед на повишеното му политическо значение. В обвинителния акт прокурорите обвиняват Русия, че е поръчала убийството "в радикално противоречие с принципите на правовата държава". Те твърдят, че Красиков е пътувал до Берлин под псевдонима си за "поръчано от държавата убийство" и е застрелял жертвата отзад с пистолет със заглушител в близост до парка „Kleiner Tiergarten“. Твърди се, че когато Хангошвили е лежал на земята, Красиков е изстрелял още два куршума в главата му.

Свидетели твърдят, че са видели заподозрения да хвърля велосипед, пистолет и перука в Шпрее близо до мястото на инцидента и са сигнализирали полицията, която го е арестувала, преди да успее да се измъкне с електрически скутер, паркиран пред вратата.

Роднините на жертвата, на които германското законодателство позволи да участват в процеса като съищци, обвиниха миналата седмица Русия, че се е опитала да "изпрати послание" на политическите си врагове, като е убила Хангошвили, който три години по-рано е поискал убежище в Германия.

Руският президент Владимир Путин окачестви Хангошвили като "бандит" и "терорист", убил десетки хора по време на боевете в Кавказ. Той също така заяви, че твърденията за участие на неговото правителство в убийството са "абсолютно неоснователни". /БГНЕС