Мостът "Чавдар" - първото свободно пространство за рисуване на графити в София

Мостът "Чавдар" се превръща в първото свободно пространство за рисуване на графити в София. То е обособено от общината специално с тази цел. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев откри първото издание на фестивала за графити и улично изкуство "МОСТЪ", предаде репортер на БГНЕС.

“Подкрепяме и изпълняваме решение на Общинския съвет за създаване на свободни пространства за графити артистите. Какво представляват те - места като това под моста Чавдар, облагородяваме ги, боядисваме, поставихме осветление за да може вечер да е безопасно, ограничихме паркирането, и най-важното има правила”, обясни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, и уточни, че са поставени информационни табели като в тях са описани правилата.

“Това са свободни пространства, на които младите артисти могат да се изявяват”, подчерта той. Георгиев напомни, че за последните няколко месеца са представили място за два огромни стенописа.

“Те са наша гордост. Вече над 400 кв.м. е откритата галерия на графити артисти на бул. “България” и бул. “Тодор Каблешков”, поясни той.

“Това е начинът да работим с младите хора, за да увличаме и тийнейджърите и подрастващите с две много важни послания. На първо място - свободните артисти имат своето място да се изразяват свободно в София, и на второ място - да запазим архитектурния облик и културното място, което има нашият град”, категоричен е Георгиев.

Той добави, че ще продължат да работят, за да обособяват и още такива пространства.

Артистът Константин Кръстев каза, че това е голяма възможност за графити артистите. “Имаме около 17 артиста от цяла България, които ще рисуват и днес, и утре”, поясни той и уточни, че днес след 17:00 часа всеки, който иска да пробва да рисува графити, ще има възможност да го направи.

Анатоли Илиев, общински съветник в Столична община, коментира, че има много проекти, и ще работят за създаване на още обособени пространства за графити артистите.

“Разчитам след един известен период от време тези графити, които виждаме в центъра, да са на други места, и младите хора да ги припознават и да стават празници, какъвто се очаква в тези два дни”, отбеляза той.

В рамките на два дни столичани ще могат да се насладят на всички форми на графити изкуството - състезание, демонстрация, уроци, скици и свободни стени. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Фондация „София – европейска столица на спорта" и е част от програмата на Столичната община за предоставяне на възможност графити артистите да имат пространства, където да изразяват своя талант./БГНЕС