Мотористи на протест пред парламента

Моторизирана среща на жълтите павета в София пред Народното събрание организират различни асоциации и организации на мотористи. Причината е предложението за промени в Закона за движение по пътищата и това, че за пореден път техни искания не са включени, а за част от тях предстоят рестрикции, предаде репортер на БГНЕС.

Организаторите на протеста заявяват, че тези, които имат категория А1 и А2 няма да могат да управляват мотора си на магистрала и скоростен път, ако този проект бъде приет.

Освен това - същите ще могат да се движат по извънградските пътища със скорост, по- ниска от тази на автобусите и тировете - за големите возила ограничението е предвидено да е 80 км/ч, а за категории А1 и А2 - 70 км/ч. Всички знаем, че това са предпоставки за сериозни проблеми.

Искането ни да ни позволят да се движим в бус-лентата - също не е уважено, посочват мотористите.

Искането за "филтриране" между превозните средства - т.е. - да можем да се движим в задръстване между лентите - също не е уважено.

Искането за добавяне на допълнителни ленти на мантинелите, които да прикриват носещите колчета, за да не ни режат при ПТП - също не е уважено.

Искането ни за сериозни санкции и забрана на пресичането на двойна непрекъсната линия - също не е уважено, изброяват още организациите.

Това са основните причини, заради които мото-общността се организира за това мероприятие, което като за начало не е протест или митинг, а излизаме, за да напомним, че съществуваме, не сме невидими на пътя и сме против дискриминацията, която искат да наложат с тези предложения за промени, добавят още мотористите.

Предложените конкретни мерки са във връзка със зачестилите ПТП с мотоциклетисти в градска среда и позовавайки се на успешни европейски и световни практики за превенция предлагаме изменение в Правилника за движение по пътищата в раздел „Бус лента“, а именно: „Чрез решение на съответния общински съвет да се разреши на водачите на двуколесните моторни превозни средства да се движат в бус лентите“.

Мото общността очаква отговор от правителството за подобряване на безопасността на пътя

Ограничаване водачите на МПС, които придобиват правоспособност за движение по пътищата чрез свидетелство за управление на МПС категория „В“, да получават автоматично правото да управляват мотопеди, двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 км в час. Нашето предложение е правилото на чл. 150а, ал. 2, т. 1 от Закона за движение по пътищата да отпадне изцяло или да бъде прилагано след категорично заявяване желанието на кандидата при придобиване на правоспособност да му бъде предоставено правото да управлява мотопед и/или двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по висока от 45 км в час. В този случай обаче задължително да бъде въведено изискване кандидатът за правоспособност да преминава през практическо обучение и полагане на изпит. Законът за движение по пътищата в момента дава възможност автоматично на хора, които не разполагат със специфични умения, да управляват мотопед, което на практика застрашава пътната безопасност;

Преработване на Наказателния кодекс, в частта завишаване на долната граница на санкциите на водачите на МПС, при причиняване на телесни повреди и смърт на уязвимите групи участници в движението (мотоциклетисти, велосипедисти, пешеходци) при нарушаване Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на закона за движение по пътищата.

Да бъде изравнена скоростта за движение на мотоциклети управлявани с Категория „A“ с МПС управлявани с Категория „B“ в Извън населено място, Автомагистрала и Скоростен път, регламентирани в Закона за движението по пътищата.

Да се направи ревизия на текстовете в Глава II в ЗДвП определящи разположението на нерелсови ППС върху платното за движение. Да се проучи международния опит и възможността за уреждане на споделянето на пътните ленти между автомобилите и двуколестните моторни превозни средства.

Да бъдат направени инфраструктурни промени в участъците от пътя с концентрация на ПТП. Да се следи за спазването на правилата при поставяне на ограничителни системи за пътища. На пътно платно с две или повече еднопосочни ленти за движение, да се осигурява физическо разделение между лентите с различни посоки на движението.

Да се уреди нормативно поставянето на животоспасяващи предпазители (предпазни огради) под ограничителните системи за пътища (мантинели) с цел при настъпване на ПТП с участието на двуколесно моторно превозно средство да се избегне възможността от откъсване на крайници или фатален край. /БГНЕС