Мозъците на котките се смаляват и за това са виновни хората

Според нови изследвания хилядите години на човешка зависимост са довели до свиване на мозъка на вашата котка, пише "Лайф Сайънс".

В проучване, публикувано в списание Royal Society Open Science, изследователите сравняват черепните размери (показател за размера на мозъка) на съвременните домашни котки с тези на два от най-близките им диви предци - африканските (Felis lybica) и европейските диви котки (Felis silvestris). Екипът установява, че размерът на черепа, а следователно и на мозъка, при домашните котки се е свил значително през последните около 10 000 години в сравнение с дивите им предци.

Това не означава непременно, че вашето коте е по-глупаво от дивата котка. Но според една от хипотезите това показва, че приоритизирането на покорността при опитомените животни може да е променило начина, по който се развиват мозъците на тези животни, казват изследователите.

В новото си изследване изследователите възпроизвеждат няколко по-стари проучвания от 60-те и 70-те години на миналия век, сравняващи черепния размер на домашните и дивите котки. Те подкрепят идеята, че при домашните котки се наблюдава значително намаляване на размера на мозъка през годините.

Екипът установява, че старите изследвания все още са актуални, като домашните котки показват до 25% намаление на черепния размер в сравнение с африканските и европейските диви котки. Това показва, че опитомяването е оказало значително влияние върху еволюцията на котките през последните няколко хиляди години - явление, което се наблюдава и при много други видове опитомени животни.

"Промените в черепния обем са добре документирани при всички опитомени видове, включително овце, зайци, кучета и много други", пишат изследователите. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания