Може ли COVID-22 да бъде по-лош от това, с което се срещаме сега

Имунологът Сай Реди от медицинското училище в Цюрих предупреди, че по-опасен вариант на коронавирус ще се появи в света през следващата година.

Комбинацията от съществуващите варианти на SARS-CoV-2 може да доведе до нова фаза на епидемията с голям брой смъртни случаи, каза той. „Бета” от Южна Африка и „Гама” от Бразилия вече са развили мутации, които им позволяват частично да избягват придобитите след преболедуване антитела, каза Реди.

В следващата фаза на пандемията, смята имунологът, щамовете "Бета" и "Гама" ще стават още по -заразни, а "Делта" ще придобие способността да заобикаля имунитета. Той нарече тези мутации „неизбежни”.

„COVID-22 може да бъде дори по-лош от това, с което се срещаме сега“, каза ученият пред вестник „Blick”.

Специалистът подчерта, че новият вариант на SARS-CoV-2 трябва да бъде разпознат възможно най-рано, за да могат производителите на ваксини бързо да адаптират лекарствата си за борба с инфекцията.

В разговор с германския вестник Blick проф. Реди каза, че Делта е най-заразният вариант от всички - това, което той нарече „Covid -21“. Но той няма „бягащи мутации“, генетични характеристики, които му помагат да избяга от имунната система. Бягащите мутации, наблюдавани в някои варианти като Бета, означават, че ваксините стават по-малко ефективни и може да се наложи да бъдат променени, за да се защити населението.

Проф. Реди каза, че комбинация от тези фактори - по-смъртоносни, трансмисивни или избягващи имунитета - ще бъде проблем в близко бъдеще.

Той каза: „Това е следващата фаза на пандемията, когато Бета или Гама стават по-заразни или Делта развива бягащи мутации. Това ще бъде големият проблем през следващата година."

Очаква се в бъдеще да се появят варианти на Covid, тъй като това е естествена част от еволюцията на вирусите. Дали те ще станат значими е невъзможно да се предвиди. Но тъй като няколко вече се появиха за по-малко от две години, това не предвещава нищо добро.

Сейдж, който е от групата от учени, съветващи правителството на Обединеното кралство, заяви, че „ваксините не осигуряват абсолютен стерилизиращ имунитет“. В документ, публикуван на 30 юли, групата заяви, че вероятността Covid да стане по-смъртоносен е описана като „вероятна“ до „реалистична“, поради това, че вирусът все още се разпространява на толкова високо ниво в световен мащаб. Документът подчертава значението на бустер кампаниите - първата от които може да започне през септември. Здравният секретар Саджид Джавид заяви в събота, че е „уверен“, че следващия месец може да започне кампания за бустер ваксина. Той обаче каза, че чака „окончателно мнение“ от JCVI - експертната група по ваксините, която съветва как да се използват.

Д -р Крис Смит, консултант вирусолог и преподавател в университета в Кеймбридж, каза, че решението за бустер удари не трябва да бъде „прибързано“.

Говорейки за BBC, д -р Смит каза: „Всички сме съгласни, че пандемията не е приключила, докато не приключи във всяко кътче на света, защото в противен случай тя просто ще се върне. Не забравяйте, че смятаме, че това е започнало с няколко случая в един град, в едно кътче на една държава... и след това помрачи целия свят".

"Имунната система и вирусът са като двама танцьори. Имунитетът сякаш се движи и вирусът реагира спрямо неговите движения. Ще танцуваме с него дълго време", категоричен е имунологът проф. Реди. /БГНЕС