Може ли Пауло Фонсека да върне Рома в Шампионска лига през следващия сезон

Когато става дума за успехите на италианските отбори в Шампионска лига, то едва ли тимът на Рома е едно от най-споменаваните имена. Вълците винаги са били в сянката на своите по-именити съперници, като Ювентус, Интер и Милан. Това обаче не пречи на клуба от италианската столица да е сравнително редовен участник в най-комерсиалния клубен футболен турнир на стария континент, като в последно време римляните даже записаха някои забележителни резултати. Въпреки това обаче отборът бе в криза през изминалия сезон, като това си пролича, както на местно ниво, така и в ШЛ.

На снимката: Пауло Фонсека. БГНЕС/ЕПА

Тази криза коства на отбора място в сегашното издание на турнира на богатите, което пък доведе до треньорска рокада в тима. Съответно, след края на сезон 2018/2019 за наставик на вълците бе обявен Пауло Фонсека, който до тогава водеше тима на Шахтьор Донецк. Може да се каже, че португалския специалист доби популярност именно, като старши треньор на украинския гранд, с който постигна не малко успехи. И все пак, нещата в Рим и Серия А стоят по доста различен начин, като още от начало основната цел пред Фонсека бе ясна - да върна отбора в Шампионска Лига. Няма съмнение, че за отбор от ранга на Рома, евентуалното участие в най-престижния европейски клубен турнир по футбол е от изключително значение. Участието в този турнир подпомага отбора не само финансово, но и му дава предимство пред други клубове, когато вълците се борят за подписа на даден футболист. Но задачата пред 46-годишния специалист не изглежда никак лесна, особено ако погледнем кои са другите отбори, които се борят за място в топ 4 на Серия А. Ако приемем, че Ювентус и Наполи са безспорните фаворити за първите две места в шампионата, то освен вълците има още 4 отбора, които имат за цел да намерят място в голямата четворка. Това разбира се са Интер, Милан, Лацио и Аталанта. Именно нерадзурите и бергамаските завършиха в местата даващи право на участие в ШЛ през вече изминалия сезон на калчото. По-интересни обаче са коефициентите за топ 4 след един изигран кръг от новия сезон на италианското първенство, като всеки, който иска да заложи на серия А трябва да има в предвид, че коефициента на Рома да завърши в топ 4 е 2.75. От друга страна, коефициентът на Интер е 1.33, този на Аталанта 2.75, докато шансовете на Лацио са оценени на 3.00, а тези на Милан с коефициент от 3.25. Това ясно показва, че всъщност отбора воден от Пауло Фонсека разполага с повече от реални шансове да намери място сред първите 4 в края на кампанията. За целта той естествено ще заложи на добре познатия си атакуващ стил с акцент върху задържане на топката във владения на неговия отбор, както и агресивна преса, когато топката е в краката на противников играч.

След откриващия двубой на вълците за настоящия сезон, в който те се изправиха срещу Дженоа, самият Фонсека сподели, че желанието му е неговия отбор да доминира събитията на терена. Това означава, че фокуса е върху нападателния футбол и притежанието на топката, не толкова на защитата. Но именно дефанзивната част от играта на вълците е ахилесовата пета на отбора, като грешки в защитния вал провяляха отбора не един или два пъти през последните няколко години. Затова ще бъде наистина интересно да видим как португалския треньор на вълците ще се справи с проблемите в защитния вал на тима. Явно е обаче, че през този сезон ще наблюдаваме една много офанзивна и раздвижена Рома, която би трябвало да е радост за окото. Трудно е да се каже дали същото важи за защитата на тима, но тук вече зависи и с колко качествени футболисти разполага точно бившия треньор на Шахтьор. И без значение дали Пауло Фонсека ще върне отбора на Рома в Шампионска лига или не, то едно е сигурно - тимът ще играе атрактивен и атакуващ футбол под ръководството на новия си наставик. /БГНЕС