Може ли виаграта да намали риска от алцхаймер?

Одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (АКХЛ) медицински продукт, използван за лечение на еректилна дисфункция, скоро може да бъде препоръчан като терапия за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер.


Анализирайки данните от медицинското осигуряване, както и лабораторно изследване на генетичните и неврологичните ефекти на силденафил - лекарство, продавано обикновено под търговската марка "Виагра" - изследователи от САЩ са потвърдили потенциала на лекарството да предпазва критичните протеини в нервните клетки от заплитане в смъртоносна каша, съобщи Science alert.

Проучванията многократно са показвали, че ензимните блокери, наречени инхибитори на фосфодиестеразата (ФДЕ), не само имат способността да насърчават притока на кръв в пениса, но и могат да предотвратят невродегенерацията, отговорна за деменцията.

Този потенциал може да не е толкова изненадващ, като се има предвид, че за ФДЕ е известно, че участват в нервните сигнални пътища, които влияят върху невропластичността. Предишни изследвания върху животински модели показаха, че инхибиторът на ФДЕ силденафил намалява прекомерното фосфорилиране на протеините "тау" в нервните клетки, което ги кара да образуват токсични заплитания, като по този начин спомага за подобряване на когнитивното здраве и паметта.

И все пак не всички изследвания са били толкова ласкави, като при някои от тях изобщо не е забелязан ефект на популационно ниво. И макар че лекарствата могат да имат ефект на неврологично ниво, механизмите зад този процес все още не са напълно изяснени.

Изследователи от САЩ използват клетъчни култури от неврони, създадени от стволови клетки, дарени от пациенти с болестта на Алцхаймер, за да картографират метаболитната и генетичната активност, която стои в основата на терапевтичния ефект на силденафил.

След петдневно лечение лабораторно отгледаните неврони произвеждат значително по-ниски нива на тау протеини при добавяне на прекомерни концентрации на фосфор, което потвърждава умението на силденафил да защитава мозъчните клетки.

Разчитането на съобщенията, произведени от ДНК на клетките, открива стотици промени в експресията на гените, много от които са свързани с възпалението, разпадането на комуникацията между нервите и насочването на структурите на нервните клетки.

Макар че ще са необходими допълнителни изследвания, за да се определи точно как тези фини влияния могат да участват в патологията, стояща зад болестта на Алцхаймер, разбирането на основните семейства гени, засегнати от силденафил, осигури солидна основа за разбиране на действието му и може би защо някои мозъци развиват болестта на Алцхаймер на първо място.

Във втората част на изследването се използва изкуствен интелект за търсене на признаци за действието на силденафил на популационно ниво. Предишни проучвания са използвали данни от медицинското осигуряване, за да установят, че силденафил може да намали риска от болестта на Алцхаймер с около 60 %.

Въпреки това те се основават само на една застрахователна база данни, като е възможно да бъдат пропуснати променливи, които биха могли да доведат до различно заключение. Нещо повече, тези проучвания показват, че при пациентите, лекувани от високо кръвно налягане в белите дробове, или белодробна хипертония (БХ), не се наблюдава същото намаляване на риска от деменция.

Изследователите включват в своя анализ на данните четири лечения, които често се предписват при БХ, като не само потвърждават, че силденафил намалява риска от Алцхаймер с около 60 %, но и че все пак намалява риска при хора с белодробна хипертония.

"След като интегрирахме това голямо количество данни с помощта на изчисления, е удовлетворяващо да видим ефекта на силденафил в човешки неврони и реални резултати за пациенти", каза биомедицинският информатик от Кливландската клиника и съавтор на първата статия Фейшонг Ченг.

"Вярваме, че нашите открития предоставят необходимите доказателства за клинични изпитвания, за да се проучи допълнително потенциалната ефективност на силденафил при пациенти с болестта на Алцхаймер", добави той.

След като силденафил вече получи одобрението на АКХЛ за еректилна дисфункция, доказването на неговата безопасност и ефективност за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер може да предостави на здравните власти бързо средство за справяне с това, което изглежда е нарастваща вълна от деменция.

Застаряващото население по света може да очаква броят на хората, страдащи от деменция, да се удвоява на всеки 20 години - от малко под 80 милиона в края на това десетилетие до близо 140 милиона в средата на века.

Ако вече разполагаме с хапче, което може да намали този брой, подобни изследвания ще бъдат от съществено значение за доказване на неговата стойност./БГНЕС