МПЦ задейства процедура за автокефалност, Вартоломей я подкрепя

Светият архиерейски синод на Македонската православна църква - Охридската архиепископия, засега е въздържан по отношение на признаването на автокефалността на Украинската православна църква от Вселенската патриаршия.

В изявление за МКД, митрополит Тимотей каза, че така и ще остане, МПЦ-ОА няма защо да бърза и ще остане сдържана "с надеждата, че следващите за признаване на автокефалност сме ние".

Всички очаквания са, че Вселенската патриаршия скоро ще започне процес на признаване на МПЦ. Мненията са разделени по въпроса дали това признаване трябва да бъде свързано с признаването на Украинската православна църква и с промяната на името на МПЦ-ОА.

Според митрополит Тимотей няма защо да се бърза и по отношение на промяната на името. Отговорът му е: “Ако това е условието, няма да приемем такова нещо. Договорът от Преспа не задължава църквата да променя името си, МПЦ-ОА не се финансира от държавния бюджет. Няма да променяме името".

В Македония обаче мненията са разделени по въпроса дали МПЦ-ОА трябва публично да се присъедини към решенията на Вселенската патриаршия или да бъде сдържана. Нека припомним, пише МКД, че признаването на УПЦ през януари тази година предизвика въодушевление в Киев и бунт в Москва, най-вече насочен към патриарх Вартоломей. Руската православна църква дори заплаши да сложи край на всички връзки с Вселенската патриаршия. Говорителят на Руската православна църква, Владимир Легоида, заяви че документът (томосът за автокефалност) е резултат от политически и лични амбиции и е подписан в нарушение на каноните и следователно няма канонична власт.

Засега все още се броят на пръсти главите на другите автокефални православни църкви, които в своите литургии споменаха името на новия ръководител на Украинската православна църква, Епифаний.

Засега МПЦ решава да се въздържи и да не подбужда бунт сред някои православни църкви. Искането на МПЦ за признаване на автокефалност е влязло в процедура, а Вселенският патриарх каза, че ще се застъпи за него. Всички са съгласни, че аргументите на МПЦ-ОА за получаване на автокефалност, разбира се, са по-големи от тези на украинската църква.

Митрополит Петър, от друга страна, се надява, че до края на тази година, след украинската църква, МПЦ ще бъде следващата, получила томос за автокефалност от Константинопол.

"МПЦ изпълнява, не от сега, а отдавна, всички условия за това. Сега може би само ще трябва да изчакаме да дойде денят да се изпълни тази наша надежда и това обещание, което ни беше дадено много отдавна - че ще дойде денят нашата църква да бъде призната за автокефална ”, каза неотдавна митрополит Петър. /БГНЕС