МП удължи срока за обществени консултации по новия Закон за съдебната власт

Министерство на правосъдието удължи срока за обществени консултации по проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ).


Срокът се удължава с 20 дни – от 16 април до 7 май 2024 г.

От пресслужбата на МП уточняват, че промяната се наложи вследствие на множество предложения, получени от органите на съдебната власт и съсловни организации на магистратите. Така до 7 май могат да се изразяват становища, бележки и др. по законопроекта.

Междувременно в Съдебната палата се провежда съвместното заседание на Управителните съвети на Асоциацията на прокурорите в България и на Камарите на следователите в България, на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт и на Българска съдийска асоциация. Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България, каза:

"Необходимо е срокът за обществено обсъждане на законопроекта да бъде удължен и там да бъде приложен не PR, а да се свърши сериозната работа. Законът трябва да е изразител на съсловията и на гражданите", каза Николов, цитиран от БГНЕС.

Основният фокус на новия ЗСВ е осигуряването на съответствие на законодателните изменения с промените в Конституцията – създаването на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет и новото съотношение на квотите в тях; променените функции и правомощия на главния прокурор; измененията, свързани с Инспектората и др. Проектът предвижда също подобряване и ускоряване на конкурсните и атестационни процедури в съдебната власт, както и в командироването. /БГНЕС