Мрачна Коледа в Лондон: Няма пуйки, елхи и играчки

Великобритания може да се сблъска с национален недостиг на пуйки в навечерието на Коледа. Основна причина за това е липсата на работна ръка след Брекзит, заяви председателят на Националната земеделска асоциация.

Кейт Мартин от Асоциацията за свежи пуйка в традиционната ферма (TFTA) заяви, че макар че малките британски ферми, които са използвали местни работници, са били по-малко засегнати, рафтовете на супермаркетите вероятно ще останат празни заради липсата на квалифицирана работна ръка, която обикновено идва от страни от ЕС.

Асоциацията, която представлява производители на свободно отглеждани пуйки от висок клас, обясни, че някои птицеферми вече са имали пет пъти по-малко поръчки тази година, отколкото по същото време през 2020 г. Това е така и защото големите производители няма да могат да обработят месото заради липсата на работна ръка. "Това е така заради липсата на работна ръка - квалифицирани работници, които идват от страни от ЕС от години. Сега страдаме от липсата на множество специалисти, които сме обучавали и инвестирали толкова много през последните толкова години. Тези работници вече не са на разположение за сезонна работа - те вече са отишли да си намерят работа в други страни от ЕС".

Потребителите също бяха предупредени за потенциален недостиг на коледни елхи. Трудностите във веригите за доставка доведоха и до очаквания за по-високи цени на дръвчетата заради липсата на работници.

Марк Роф, който е собственик на ChristmasTrees.co.uk, заяви, че производителите от Обединеното кралство отчитат по -голямо търсене на местни елхи заради липсата на шофьори и други работници за доставки от по-далече.

Запълването на пространството под елхата също може да бъде по -сложно и по-скъпо тази година. Причината е, че коледните играчки обикновено се произвеждат в Азия, а за доставките няма нито шофьори, което пък води до закъснения на доставките и съответното им оскъпяване.

В събота вечерта правителството на Обединеното кралство заяви, че ще издаде временни визи на 5500 работници и 5000 шофьори на тежкотоварни автомобили, за да помогне за преодоляването на недостига по магазините.

Експерти от редица търговски сектори , обаче, заявиха, че планът няма да се справи с критичния недостиг на работна ръка в страната, който заплашва да съсипе Коледа. Страната вече изпитва огромни трудности с липсата на гориво, което не може да бъде доставено до бензиностанциите заради липсата на шофьори на ТИР-ове. /БГНЕС