„Мравин и планетата Гора“ – как от мравката стана слон

Малката мравка Мравин е загубил мравуняка, който довчера е бил негов дом. Докато тъгува, той среща горския куриер Мис Бръмба и нейната партньорка по живот – Госпожица Бътърфлай. Така започва приключението им, в което ще срещнат различни горски обитатели, всеки със своите странности и различия.

Най-важно е да бъдем заедно и да се обичаме, въпреки че сме различни – това е темата, която повдига детската книжка „Мравин и планетата Гора“. Тя обаче разбуни духовете в обществото, защото малката мравка, по пътя си към своя нов дом, среща семейство калинки и двойка мъжки лебеди. Така, за пореден път, когато в общественото пространство се заговори за гей двойки, гей бракове и изобщо за хомосексуалност, в много българи започва мъчителен процес на борба между противоречиви, но интензивни чувства.

„Това е първата книжка, в която се говори за еднополови двойки и е за деца. Затова стана от мравката слон, защото всяко първо нещо създава определен дискомфорт на хората, които не са готови за него. Самата книжка показа, че тази дискусия е супер необходима“, заяви в интервю за БГНЕС Радина Петришка.

„Темата за ЛГБТИ семействата е малко обсъждана в България. Всеки път, когато тя бъде повдигната, се поражда подобна дискусия. Винаги се чудим защото се случва така. Никой от тази група хора не провокира подобна агресия. Може би това е породено от страх. От това, че хората не познават това общество. Имат изградени стереотипи, на които са стъпили, а те се предават от човек на човек. Така се получава едно огромно чудовище, което заплашва цялото общество. Лично аз бих го сравнила и с начина, по който се подхожда и към други маргинализирани групи – ромите, хората с увреждания и тези, претърпели насилие. Обществото не знае как да комуникира с тях. Реално ние ги виждаме, но си затваряме очите и не общуваме с тях, защото не знаем какво да им кажем“, допълва Елена Генова.

На снимката" Елена Генова (л.) и Радина Петришка (д.)

И двете членуват в група на ЛГБТИ родители и недоумяват как една детска книжка, която повдига редица други важни теми, може да ни докара единствено добре познатия на всички рефрен за „налагането на джендър идеология“. Темите далеч не се изчерпват с пола на пеперудата и нейната партньорка. Мравин е с дислексия, смешните му грешки ни стават симпатични и ни показват света през неговите очи. По пътя си той среща незряща къртица и опознава нейния чуден свят, а така разбира, че липсата на зрение не е причина да не общуваме с някого. И още, и още.

„Децата не дискриминират. Те не знаят какво е това. Възрастните, с отношението ни в ежедневието, ги учат на това. Децата са много искрени“, категорична е Радина.

Неясно в реакцията на повечето хора е и друго – книгата не е задължителна за никого. Който иска, може да я прочете на детето си. Който не го смята за редно, да не го прави.

„Ние сме абсолютно нормални хора и имаме семейства. Моят син расте в еднополово семейство, на 3 години е, създаден с много любов и отглеждан с още повече любов“, допълва младата жена, според която от такава детска книжка всъщност има голяма нужда в нашето общество. „Това е една прекрасна книжка, която може да даде база на родителите, които се чудят как да обясняват това, вместо да избягват темата, защото децата търсят отговори, независимо дали ние сме готови да ги обясним или не. Книгата е супер за хора, които не знаят как да подхванат темата, а за тези, които се страхуват – просто да я прочетат“, допълва тя.

„Обществото ежедневно общува с ЛГБТИ хора. Те са част от него, колкото и да ги отхвърлят и отричат. Лекарят, учителят, колегата в работата, някой член от семейството или съсед – това са ЛГБТИ хора, възможно е да са такива. Никой в ежедневието си не върви с табелка за своята сексуалност или за друго различие. Тези семейства са като всяко друго – плащат си данъците, спазват законите, искат да отгледат децата си с много любов. Това са неща, валидни за всеки един човек, за всяко човешко същество, независимо от сексуалната ориентация“, категорична е Елена.

Въпреки че тези хора пълноценна част от обществото, признава тя, те нямат същите права, а институциите в страната се правят, че дори не съществуват.

„Този политически разговор явно е много труден. Всеки, който го отвори, би събрал дозата негативи, която книжката събра. Никой няма тази воля, да отвори тази страница и този разговор да започне. Това е най-вредното нещо. Липсата му валидира агресията към Мравин“, споделя още Радина.

Посланието им към всички е простичко: „Опознайте ни! Ние сме отворени за диалог и конструктивен разговор, стига той да не бъде изпълнен с обиди и хомофобия. Децата не се раждат с омраза, а се възпитават с нея. Както и ЛГБТИ хората не се възпитават да станат гей. Никой не може да стане гей от прочетена книга. /БГНЕС