МС: Наличието на запис от срещата с превозвачите навежда на мисълта, че е търсен конфликт

Наличието на запис от срещата с представители на превозвачите навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Това заявяват от правителствената пресслужба, след като в четвъртък превозвачи напуснаха срещата с Кирил Петков, обявявайки, че държавата не е на премиера. След това, в някои медии изтече запис, за който се твърди, че е от тази среща. Отговорът на правителството дойде от правителствената пресслужба, в който съобщават, че кабинетът ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ.

"Министерският съвет с участието на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов покани на среща представители на превозвачите, за да им представи предстоящи мерки на правителството и да бъдат чути техните предложения. Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора. Правителството благодари на тези, които останаха и имаха готовност да дискутират как най-добре да бъдат подпомогнати", казват от правителството.

Превозвачи напуснаха срещата с Петков: Държавата не е на премиера

От там съобщават, че една от мерките, които кабинетът ще задейства през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита. Също така е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавите-членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%. /БГНЕС