МС пред БГНЕС: Не сме сключвали договор със създателя на "Пегас"

Администрацията на Министерски съвет не е сключвала договор с израелската фирма NSO Group, разработила шпионския софтуер „Пегас“. Това съобщиха за БГНЕС от правителствената пресслужба.

Както БГНЕС първа информира шпионският софтуер „Пегас“, който стана причината за грандиозен световен скандал, е разработван от израелска фирма, която е имала свои клонове в България и Кипър.

„Българска връзка“

NSO Group съобщи, че е изнасяла програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър. "NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите по експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството“, предаде БГНЕС, като цитира изявление на компанията, публикувано от британския вестник „Гардиън“.
Кипърският клон на компанията е бил затворен през август миналата година. От самата NSO Group са обяснили това с преструктуриране на бизнеса. Бивши нейни служители от Кипър заявили, че тя има още една база, която се намира в България.
През май 2019 г. неправителствената организация Access Now е сигнализирала властите в България и Кипър, призовавайки ги да обърнат внимание на износа на компанията поради злоупотребите с технологията на NSO Group.

Скандалът

Световният скандал избухна след разкритието, че хиляди журналисти и политици в цял свят са били шпионирани от правителствата на различния държави, използвайки техните iPhone или телефони с Android. Разследването на „Гардиън“, „Вашингтон пост“, „Монд“ и 16 други медии разкри, че шпионският софтуер на NSO Group „Пегас“ може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без собственикът да е наясно.
„Пегас“ може да се инсталира дистанционно, без да е необходимо да се подвежда потребителя да го изтегли и след като е включен, телефонът е ефективно шпиониран. Той може да осигури достъп до приложения като WhatsApp, Telegram и Signal и съобщения, имейли, текстови съобщения, GPS данни и списъка с контакти на телефона. „Пегас“ дава възможност на онези, които извършват наблюдение върху целта, не просто да следят обекта и да разберат с кого разговаря и за какво, но също така да имат достъп до компрометиращи изображения и информация, с които може да бъде изнудван или тормозен.
Потребители на софтуера са били репресивни режими, включително Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Азербайджан.

Коя е NSO Group?

Това е базирана в Израел компания, която лицензира софтуер за наблюдение на държавни агенции. Компанията казва, че нейният софтуер "Пегас" предоставя ценна услуга, тъй като технологията за криптиране означава, че престъпниците и терористите са застрашени. Софтуерът работи тайно на смартфони, хвърляйки светлина върху това, което правят собствениците им.
Главният изпълнителен директор Шалев Хулио е съосновател на компанията през 2010 г. Компанията предлага и други инструменти, които намират места, където се използват телефони, защитават от безпилотни летателни апарати и предоставят данни на правоприлагащите органи.
NSO Group е замесена в други случаи с хаквания, включително докладвани от основателя на „Амазон“ Джеф Безос през 2018 г. Саудитски дисидент съди компанията през 2018 г. за предполагаемата й роля в хакване на устройство, принадлежащо на журналиста Джамал Хашоги, който беше убит в саудитското посолство в Турция същата година.

Какво е „Пегас“?

„Пегас“ е най-известният продукт на NSO. Той може да бъде инсталиран дистанционно, без да е необходимо някога да се отваря документ или връзка към уебсайт. Той разкрива всичко на клиентите на NSO, които го контролират - текстови съобщения, снимки, имейли, видеоклипове, списъци с контакти - и може да записва телефонни обаждания. Той може също така тайно да включи микрофона и камерите на телефона, за да създава нови записи.
„Пегас“ не бива да се използва за преследване на активисти, журналисти и политици.
„NSO Group лицензира своите продукти само за държавни разузнавателни и правоприлагащи агенции с единствената цел да предотврати и разследва терор и тежки престъпления“, се казва на уебсайта на компанията. „Нашият процес на проверка надхвърля законовите и регулаторни изисквания, за да гарантира законното използване на нашата технология, както е проектирана.“
Правозащитната организация Amnesty International обаче документира подробно как е проследила компрометирани смартфони до NSO Group. Citizen Lab, канадска организация за сигурност в Университета в Торонто, заяви, че независимо е потвърдила заключенията на Amnesty International след проучване на данните за бекъп на телефони. /БГНЕС