МС предвижда финансова помощ от 50 лв. на мегаватчас

През последните няколко месеца България има едни от най-ниските цени на електричество в ЕС. Високите цени се дължат на икономическия подем след пандемията от миналата година, на международни фактори, на които ние не можем да влияем пряко. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Благодарение на усилията на правителството успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС, подчерта Янев.

На днешното съвещание правителството и бизнесът са се обединили около няколко мерки, които ще намалят тежестта върху потребителите и бизнеса.

Служебният премиер заяви, че е разработена схема съвместно с КЕВР за финансово подпомагане. Янев очаква, че новоизбраният през ноември парламент ще се занимае с тази тема, когато обсъжда предстоящия бюджет за 2022 г. Той посочи, че финансовият ресурс е осигурен от свръхпечалбите на енергийните дружества.

Относно финансовото подпомагане говорим за 50 лева на изразходван мегаватчас. В момента нямаме този механизъм. Без актуализация на бюджета тази година не може да се случи преразпределение през месец декември. Но в бюджета за 2022 г. ще заложим този механизъм за първите шест месеца на годината, уточни Стефан Янев.

„Имаме парите, но не можем да ги преразпределим. Ако се направи актуализация на бюджета за декември, парите ще бъдат преразпределени или това ще стане от следващата година“, подчерта още веднъж той.

Предварителните разчети сочат 600-650 млн. лв. финансова помощ за 6 месеца.

Друга мярка е създаването на Клирингова къща от Министерството на финансите заедно с Българската фондова борса и Министерството на икономиката. Клиринговата къща ще работи в интерес на потребителите и търговците на електрическа енергия. Тя ще балансира техните интереси, така пазарът ще стане по-гъвкав.

Краткосрочните мерки свързани с дейността на КЕВР. Засилване на регулаторния контрол на КЕВР върху целия борсов пазара – издаване и прекратяване на лицензия, санкции при нарушаването на правилата.

Стефан Янев подчерта, че енергийната ни стратегия е остаряла или не е конкретна. Той призова за експертен разговор за бъдещето на АЕЦ „Белене“, в който да участват специалистите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че новите мерки касаят небитовите потребители. /БГНЕС