МС прие искането на Петков всички предложения за РСМ да отиват във външната комисия

Министерски съвет /МС/ прие искането на премиера Кирил Петков всички предложения на Френското председателство относно започването на преговори за ЕС от страна на РС Македония и Албания да бъдат изпращани директно в Парламентарната комисия по външна политика, предаде репортер на БГНЕС.

Според него това се прави "за да има подобряване на отчетността и координацията с Народното събрание". Външният министър Теодора Генчовска в парламента призна, че "не е запозната с този документ, който и внесен днес от премиера".

В решението на МС от днес се казва следното:

Рамковата позиция относно разширяване на ЕС и процеса на стабилизиране и асоциране на РСМ и Албания, приета от МС през 2019 г. посочва основните условия за съгласието на РБ за започване на преговорите на РСМ за членство в ЕС. Рамковата позиция е подкрепена с декларацията от НС през 2019 г. Темата за членството на РСМ е от най-висш политически интерес за българската държава и окончателното решение следва да се вземе от НС. В края на френското председателство на ЕС се очаква засилена активност на европейско ниво за намиране на решение с българското вето, поради което с проекта на решение се предлага всяко предложение от страна на френското председателство, от държава членка или от ЕК, свързано с одобряването на начало на преговори за членство в ЕС на РСМ и Албания направено в рамките на подготовката или провеждането на заседание на комитета на постоянните представители /ПП/ КОРЕПЕР или на Съвета "Общи въпроси", което се отклонява от Рамковата позиция на МС от 2019 г. да се изпраща незабавно от постоянните представители на РБ към ЕС на комисията по външна политика на НС. До обсъждането на съответните предложения в рамките на НС, представителите на РБ в комитета на постоянните представители и в Съвета "Общи въпроси" следва да отразяват отрицателна позиция, се казва в решението, което е подписано от премиера Кирил Петков. /БГНЕС