МС ще обсъжда отваряне на ново консулство на България в САЩ и ново консулството на Сърбия у нас

Министерски съвет ще разглежда проекти на решение за откриване на консулство на Република Сърбия у нас, както и отваряне на ново консулство на България в САЩ. Това ще се случи на редовното заседание на служебния кабинет на 16 ноември, предаде репортер на БГНЕС.

Служебният кабинет ще разгледа проект на решение, внесен от служебния министър на външните работи Николай Милков за даване на съгласие за откриване на консулство на Република Сърбия в Република България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, със седалище град Благоевград и за даване на съгласие Митко Солаков – български гражданин да изпълнява функциите на почетно консулско длъжностно лице на Република Сърбия в Република България.

Ще бъде разгледан и още един проект на решение на Милков за откриване на консулство на република България в САЩ, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, със седалище в град Прово и назначаването на Кърк Джоуърз – гражданин на САЩ за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в САЩ със седалище в град Прово.

На заседанието си Министерски съвет ще разгледа проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите за общините за 2022 г. за компенсиране на извършените от родителите разходи за времето от 1 юли до 14 септември 2022 г. за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. Проектът е внесен от служебният министър на образованието Сашо Панов.

Освен този проект ще бъде разгледан и проект на решение на служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев , който е свързан с обявяване на имоти – частна собственост, за имоти – публична собственост и за безвъзмездното им предоставяне за управление на национална компания „Железопътна инфраструктура” за изграждане на национален обект „Модернизация на ЖП линия София-Пловдив: жп участъци София – Елин Пелин и Елин Пелин – Септември, участък Елин Пелин – Ихтиман. /БГНЕС