МС ще разгледа законопроекта на МП за отмяна на инвестиционното гражданство

Следващата седмица, на редовното си правителство заседание, Министерски съвет се очаква да разгледа законопроекта на Министерство на правосъдието за отмяна на инвестиционното гражданство.

По сигнал на Министерството на правосъдието ДАНС е установила към този момент 5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Проверката продължава. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова на въпрос как ще коментира внесения сигнал от ДПС по процедурите за получаването на т. нар. „златни паспорти“.

Йорданова допълни, че ДПС са закъснели с реакцията си по темата, тъй като още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случаи, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за „златен паспорт“ от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.

„Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни. Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства“, каза Йорданова пред ТВ 1 и припомни, че Министерството на правосъдието има изработен законопроекто, който ще бъде разгледам от правителството на предстоящото редовно заседание. /БГНЕС