Мъск поиска уволнението на директора на Disney Боб Айгър

Собственикът на X и милиардер теоретик на конспирацията избухна срещу главния изпълнителен директор на Disney, като нападна Боб Айгър за решението на компанията да изтегли рекламите от неговата уязвима платформа в социалните медии и заяви, че Айгър трябва да бъде принудително отстранен от работа.


"Той трябва да бъде уволнен незабавно", написа Мъск, който често използва влиятелния си пост, за да тормози критиците си. "Уолт Дисни се обръща в гроба си заради това, което Боб направи с компанията му".

Представители на Disney не са отговорили веднага на искането за коментар. На Айгър се приписва заслугата за превръщането на Disney в развлекателен гигант чрез поредица от добре осъществени придобивания - "Междузвездни войни", Marvel Studios и Pixar - по време на първия му мандат като главен изпълнителен директор.

Дисни, както и редица други големи компании, спряха да рекламират в платформата Х миналия месец, след като Мъск подкрепи антисемитска конспиративна теория, популярна сред белите супремачисти. Миналата седмица Мъск с половин уста се извини за публикацията, след като множеството компании прекратиха отношенията си с X, но едновременно с това отправи нецензурно послание към компаниите, които отказват да поръчват реклами от неговата платформа за социални медии.

По време на срещата на върха Мъск засегна Айгър, като се изказа срещу шефа на Disney, след като по-рано през деня той обясни, че развлекателният гигант е взел решение да спре рекламата в X заради Мъск.

"Просто почувствахме, че връзката с... Елон Мъск и X не е непременно положителна за нас", каза Айгър.


Откакто Мъск пое управлението на социалната мрежа в края на 2022 г., той взе редица решения, които допринесоха за рязкото увеличаване на речта на омразата, дезинформацията и конспиративните теории в платформата.

Самият Мъск неведнъж е допринасял за токсичността на X. Съвсем наскоро той засили фалшивата - и опасна - конспиративна теория "Пицагейт". Откакто е придобил компанията, той също така очерня пресата, отправя грозни нападки към Лигата за защита на правата на човека и насърчава екстремистите в платформата.

Липсата на големи рекламни партньори нанесе огромни финансови щети на X, която генерира по-голямата част от приходите си от реклама. Самият Мъск призна на срещата на върха DealBook, че сегашният недостиг на големи рекламодатели вероятно ще доведе до смъртта на компанията му.

"Това, което ще направи този рекламен бойкот, ще убие компанията", откровено заяви Мъск./БГНЕС