Мъск заведе дело срещу крайнолява група за натиск

Платформата за социални медии „X“ на Елон Мъск заведе дело срещу лява група за натиск, която обвини мрежата, че позволява антисемитски публикации в близост до реклами, съобщи Би Би Си.


В иска на „X“ се твърди, че Media Matters for America "манипулира" данни в опит да "унищожи" платформата.

Фирми, сред които Apple, Disney, IBM и Comcast, спряха рекламите си в „X“, след като наблюдателят публикува своя анализ.

След като г-н Мъск заплаши със съдебен иск, Media Matters го нарече хулиган.

Миналата седмица групата за защита на правата на човека заяви, че реклами са се появявали в „X“ заедно с публикации, подкрепящи нацизма, като например цитати на Хитлер и отричане на Холокоста.

Отделно от това самият г-н Мъск миналата седмица беше обвинен, че е засилил антисемитски тропи в платформата.

В иска, подаден на 20 ноември в Тексас, се твърди, че: "Media Matters съзнателно и злонамерено е произвела изображения, изобразяващи публикации на рекламодатели в платформата за социални медии на „X Corp“ до неонацистко и бяло-националистическо крайнодесно съдържание, и след това е представила тези произведени изображения, сякаш те са това, което типичните потребители на „X“ изпитват в платформата.

"Media Matters разработи както тези изображения, така и медийната си стратегия, за да изгони рекламодателите от платформата и да унищожи X Corp."

В съдебния иск „X“ твърди, че рекламите на Comcast, Oracle и IBM са се появили само заедно с омразно съдържание за Media Matters, но не и за друг зрител.

Линда Якарино, главен изпълнителен директор на „X“, публикува следното: "Ето я истината. Нито един автентичен потребител на „X“ не е видял реклами на IBM, Comcast или Oracle до съдържанието в статията на Media Matters."

След твърденията на Media Matters Европейската комисия, Warner Bros Discovery, Paramount и Lionsgate също изтеглиха рекламни долари от „X“.

На 18 ноември Мъск се зарече да заведе "термоядрен" иск срещу Media Matters и всеки, "който се е сговорил в тази измамна атака срещу нашата компания".

В отговор президентът на Media Matters Анджело Карузоне заяви, че те ще спечелят всяко съдебно дело.

"Далеч от защитника на свободата на словото, за какъвто се представя, Мъск е хулиган, който заплашва с неоснователни съдебни дела в опит да заглуши репортажи, за които дори е потвърдил, че са точни", каза г-н Карузоне в изявление.

Основаната през 2004 г. организация Media Matters е известна с критиките си към консервативни коментатори и медии.

Тя се описва като "прогресивен изследователски и информационен център с нестопанска цел, посветен на цялостно наблюдение, анализ и коригиране на консервативната дезинформация в американските медии".

На 15 ноември Мъск попадна под обстрел, след като отговори на публикация, в която се споделяше теория на конспирацията, обвиняваща еврейските общности, че насаждат омраза към белите хора, като я нарече "действителна истина".

По-късно милиардерът, основател на Tesla и SpaceX, отрече антисемитизма, като заяви, че коментарите му се отнасят не за всички евреи, а за групи като Антидефамационната лига - еврейски монитор за борба с омразата.

Междувременно главният прокурор на Тексас от Републиканската партия Кен Пакстън заяви, че е започнал разследване на Media Matters "за потенциална измамна дейност" във връзка с твърденията ѝ за „X“.

Кабинетът му публикува изявление, в което нарича либералната група "радикална организация, бореща се срещу свободата на словото".

Г-н Пакстън също така обеща да гарантира, че "обществеността не е била измамена от схемите на радикални леви организации, които не биха искали нищо повече от това да ограничат свободата, като намалят участието в обществения живот".

Също така Белият дом обяви, че президентът Джо Байдън ще се присъедини към Threads - притежаваната от Meta конкурентна компания на „X“.

Акаунти в Threads са създадени и за президента, първата дама, вицепрезидента и втория джентълмен./БГНЕС