Мухова изхвърли Барти от Аустрелиън Оупън

Световната номер 1 Ашли Барти отпадна от Откритото първенство на Австралия след загуба от чехкинята Каролина Мухова с 6-1, 3-6, 2-6 в мач от четвъртфиналите на турнира. 24-годишната австралийка бе голямата надежда на домакините за титла от Мелбърн, но бе спряна от 27-та в схемата Мухова.

Мухова се класира за първия си полуфинал в Големия шлем.

Двубоят на "Род Лейвър Арина" започна отлично за Барти, която даде само един гейм на съперничката си в откриващия сет, след което дръпна с пробив и 2-0 в началото на втората част. След това случващото се на корта тотално се промени и Мухова започна да доминира, като спечели 12 от следващите 15 гейма, за да стигне до ценен успех. Ключовият момент дойде при 2-1 за Барти във втория сет, когато съперничката ѝ взе близо 10-минутен медицински таймаут, след който заигра много по-силно и стигна до обрат след час и 57 минути игра.

"Започнах да се чувствам изгубена в края на първия сет. Главата ми се замая, така че имах нужда от пауза. Те ми провериха кръвното налягане, охладиха ме с лед и това ми помогна. Когато се върнах на корта започнах да играя по-бързо и да излизам повече на мрежата", сподели чехкинята, след като се класира за първия полуфинал в Големия шлем в кариерата си.

За място на финала Мухова ще спори с Дженифър Брейди, която победи в изцяло американски сблъсък Джесика Пегула с 4-6, 6-2, 6-1 за час и 40 минути. По този начин 24-та в света Брейди достигна втори полуфинал в турнирите от Големия шлем в рамките на няколко месеца, след като го стори и на Ю Ес Оупън в края на миналото лято. /БГНЕС