Мухата пренася до сто различни вида бактерии и вируси

Мухите са отвратителни за мнозина, и, както се оказва, съвсем резонно - доказано е, че пренасят много болести. Въпросът е какво може да се случи, когато кацне на храна?

„Това, за което трябва да се притеснявате, са бактериите“, казва Томас Даниелс, учен и директор на еколабораторията в Университета Фордхам в Ню Йорк. По думите му има поне сто различни вида бактерии и вируси, които мухата може да предаде, пише „The Health“.

Когато една муха събере бактерии, тя може да ги пренесе наоколо. Едно от местата е вашата храна, дори и да е била на нея за няколко секунди.

"Съществува риск от инфекция и заболяване, независимо от количеството бактерии, които успява да предаде за толкова кратко време", каза Даниелс.

По-голямата опасност обаче идва, когато мухата повърне. Да, звучи ужасно. Що се отнася до вашата храна, тя не се опитва да я изяде, докато не пусне сокове върху нея, за да може да я омекоти и да я изяде в течна форма.

Но дори и това не е най-лошата част. Течността в тялото си, която тя отделя с храненето, е пълна с бактерии, които е много по-вероятно да носят зараза. Някои от болестите, които мухите могат да предадат, са наистина опасни. Ешерихия коли, салмонела, хепатит А и ротавирус, казва специалистът по инфекциозни болести Брент В. Ларк. Друго заболяване е шигела (шигелоза), което причинява диария, треска и непоносима коремна болка.

Не е нужно да изпадате в паника веднага и да изхвърляте храната, по която е кацала мухата. Тя е по-склонна да предаде инфекцията, ако е била върху сурово месо или мръсни повърхности, казва д-р Ларц. Той съветва да поддържате кухнята изключително чиста, защото по този начин е по-малко вероятно да се заразите. Също така само една муха върху храната няма да ви зарази. По-опасно е, когато ядете някъде навън, и от време на време нова се приземява върху храната. /БГНЕС