Мустафа Карадайъ: ДПС предначерта провала на управляващите

Многократно предупреждавахме партия ГЕРБ за създадените от самите тях предпоставки за провал на управлението поради включването на националистите и популистите в централната власт. Сегашното правителство не може да се справи със създалата се стиуация, а именно кризата в здравеопазването, за състоянието на социалната сфера и на образователната система. Тази картина на управляващите беше предначертана от ДПС. Пропиляната възможност за управление на страната с ясна програма за ускорено развитие, която да е основа за сформирането на парламентарно мнозинство и за подкрепа на правителството на малцинството на ГЕРБ, за което ДПС настояваше след изборите през 2017 г. също бе предначертана поради национал-популистката същност на ГЕРБ. Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. Резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите, неспазване на Конституцията и законите на страната.

Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в доклада си по време на Х-та Национална отчетно-изборна конференция на партията, която се провежда онлайн и преминава под мотото "Свобода, единство, заедност", предаде репортер на БГНЕС.

Изминалите 4 години се характеризират с ред нестабилности, обобщи Карадайъ. Днес нашата сила ни дава самочувствието за строители на съвременна България, самочувствие да бъдем мост на толерантност на Балканите. Радетели на глобалния ред, каза още председателят на движението, който е и единствен кандидат за председател.

"Липсата на реформи и стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение вече е извън възможностите на правителството. Недоверието на управляващите е повсеместно и то създава чувството на несигурност и липса на перспектива. Всичко това се случва на фона на ясни индикации за нарастване на напрежението и очертаваща се на дестабилизация в страната", каза Карадайъ и подчерта, че не са били чути призивите на ДПС за предпиремане на бързи и адекватни действия по отношиение на въпросите за родината ни и не е било обърнато внимание на въпросите им за осигуряване на стабилност в управлението, за създаване на сигурност в страната, за подкрепа и стумиларене на българската икономика.

Ангажирани с мисълта за утрешния ден, за отговорността пред бъдещите поколения, отчиайки действителната ситуация в страната, както и пълния провал на управляващото мнозинство, ДПС в началото на есенната сесия на парламента очерта необходимостта спешно правителството и президентът да подадат оставка и да започнем дебати с участието на всички системни партии и формации в страната за вземане на такива решения, които да са в подкрепа и стимулиране на бизнеса, за очертаване на националните приоритети", каза още Карадайъ и посочи, че те са

чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии и включване на свободните и активните граждани в политиката, които досега не са били чути в България. Според него нашите приоритети са приоритетите на ЕС след решенията на ЕК и ЕП.

Според него изпълнението е трябвало да бъде възложено на експертно правителство, което да изведе страната от кризата, да приеме бюджет - адекватен на икономическите и политическите реалност, както и да организира свободни и честни избори за нов парламент. Това по думите му не се е случило.

„Разбира се, това е факт, чиито последици ще бъдат отчетени на предстоящите избори. Размерът на щетите за управляващите ще бъде правопропорционален на времето до изборите", посочи той.

Карадайъ коментира каква огромна роля е изиграл COVID-19 и заяви, че той е изпитание за цялото човечестгво, с което тряабва да се справи. Председателят на партията коментира избирането на новия президент и зеления пакт.


Notice: Trying to get property 'url' of non-object in /var/www/bgnes.bg/public_html/site/templates/fields/body_matrix/image_wide.php on line 15

Notice: Trying to get property 'desription' of non-object in /var/www/bgnes.bg/public_html/site/templates/fields/body_matrix/image_wide.php on line 15

Notice: Trying to get property 'width' of non-object in /var/www/bgnes.bg/public_html/site/templates/fields/body_matrix/image_wide.php on line 15

Notice: Trying to get property 'height' of non-object in /var/www/bgnes.bg/public_html/site/templates/fields/body_matrix/image_wide.php on line 15

По думите му днес е в ход нова индустриална революция. "Водородна революция в дигиталната ера. Всяка поредна индустриална революция води човечеството до радикално преобразуване на живота и труда. Новата индустриална революция поставя качеството на живот и околната среда в центъра на развитието. Това налага нов интегриран подход за планиране, производство, потребление, съхранение и управление на природните ресурси. Това налага нов модел на взаимодействие между публични власти, политици и бизнес. Новата индустрия, разгледана в контекста на цифровизиране на икономиката, означава динамично развитие на цифровата икономика като важен двигател на иновациите, конкурентоспособността и растежа с голям потенциал за развитие на предприемачеството", заяви още Карадайъ.

По думите му има нова стратегия за растеж, насочена към превръщането ни в модерна, ефективно използваща ресурсите и конкурентоспособна икономика.

"Европейският зелен пакт е пътната карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС. Това ще стане като превърнем климатичните и екологичните предизвикателства във възможности във всички области на политиката и направим така, че преходът да е справедлив и приобщаващ за всички", заяви още Мустафа Карадайъ. /БГНЕС