Мустафа Карадайъ от Бял извор: Помним нашите герои и следваме тяхната мисия - права, свободи и демокрация!

„Всяка година, ние се събираме, за да почетем жертвите на възродителния процес, които са героите на демокрацията. Те са нашите герои. Сега ние с достойнство се опитваме да водим тяхната борба и мисия. Да я продължаваме!“ Това заяви в ардинското село Бял извор лидерът на ДПС и водач на листата за европейските избори Мустафа Карадайъ на проведения традиционен възпоменателен митинг в памет на Кязим Ибрахим Паша, убит през 1972 г. по време на един от етапите на т.нар. „възродителен процес“ в Кърджалийско.

Лидерът на ДПС и водач на листата за европейските избори Мустафа Карадайъ и част от кандидатите от листата на ДПС бяха посрещнати от членове и симпатизанти на партията. Събитието уважиха още Ибрахим Паша-син на Кязим Ибрахим Паша, зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, членът на ЦОБ Ердинч Хайрула, евродепутатите Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова, областният лидер на ДПС Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, областният лидер на Младежкото ДПС Байрам Байрам, кметове на общини, председатели на Общински съвети от ДПС от областта, членове и привърженици на ДПС.

„Ние помним и 1964 година, помним жертвите в Барутин и Бял извор през 1972 г., помним и Лъжница, Корница, Брезница през 1973 г. Знаем за 1975-1976 година, знаем за 1982 г., помним и 1984-1985 година. Ние помним всичко! И няма да го забравим! Затова сме тук всякога! Помним и че това се случваше, защото бяхме разединени, а когато се обединихме през 1989 г., под ръководството на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган, бяха организирани майските мирни протести, където дадохме своите свидни жертви, но дадохме и демокрацията на нашата Родина“, заяви Карадайъ.

Той подчерта, че създавайки ДПС, почетният председател на Движението е направил безкръвен преход от тоталитарна власт към демокрация. „Нашата болка, нашата мъка, нашите жертви, нашите пресни гробове, да не ги обърнем в омраза, а напротив в съзидание и да градим нашия живот в нашата родина. Това постигнахме за тези години!“, подчерта лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ представи присъстващите кандидати в евролистата на партията. Той призова всички членове и симпатизанти на ДПС да се обединят, за да постигнат заедно успех в предстоящите евроизбори.

„Хем млади, хем красиви, хем умни, хем образовани, хем знаещи, хем можещи, хем доказали себе си в секторите, които работят. Това са нашите младежи“, заяви Карадайъ.

Много често чуваме упреци към нас като народни представители от ДПС. Казват ни да престанем да плашим мюсюлманите с онези събития, да престанем да ги плашим с „възродителния процес“ и че това е минало и никога повече няма да се случи. Дали е така?, попита Цонев. Ние трябва да си спомним тези събития и трябва да ги прочитаме, защото не всички в България са ги прочели както трябва, добави той.

Защо ние християните не се нареждаме редом до нашите братя мюсюлмани и да отдадем почит на героите за права, свободи и демокрация?, запита още той. Ние ще кажем, че няма повече опасност тези процеси да се повторят, когато това се случи, подчерта Йордан Цонев.

Тази страница ще бъде затворена за всички български граждани, когато в учебниците по история тя бъде описана и се изучава от бъдещите поколения с истинските имена и наименования като опит за етническо прочистване, което е престъпление против човечеството, бе категоричен Цонев. Тогава ние ще кажем, че няма опасност да се повтори. Затова сме тук и затова ще продължаваме да бъдем тук. Затова ще продължим нашата битка в българския и европейски парламент, допълни той.

Пред паметната плоча на Кязим Паша бяха поставени венци и цветя. Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналия Кязим Паша и за всички жертви по времето на Възродителния процес.

Екипът на Централния лъч на ДПС присъства и на митинг в град Крумовград, където бе посрещнат тържествено от членове и симпатизанти на партията.

Всички дубликати и фалшификати за всичките 29 години имат срок на годност, - едни избори, каза в Крумовград Мустафа Карадайъ. Явяват се на избори и изчезват. Дори да са останали някои заблудени, апелът ми е намерете начин да им разясните, че гласът на празното е глас за националистите, обяви той. /БГНЕС