Мустафа: Стратегическият диалог България-САЩ не е бюрократичен жест

„Бих искала да ви уверя, че стратегическият диалог, който се провежда в Министерския съвет, не е бюрократичен жест. Всичко, което обсъдим днес с българските съюзници, ще бъде от полза за българския народ. Това заяви американският посланик Херо Мустафа преди началото на стратегическия диалог в София, предаде репортер на БГНЕС.

Екипи на двете страни ще обсъдят споразумения в енергетиката, сигурността, отбраната, 5G технологиите, отмяна на визовия режим. По тези теми ще дойде през март в България помощник държавният секретар по консулските въпроси, съобщи американският посланик.

По-късно този месец у нас ще дойде нова американска делегация, която ще посети обекти в областта на енергетиката. Херо Мустафа напомни, че срещата в София е резултат от проведените разговори между Доналд Тръмп и Бойко Борисов във Вашингтон в края миналата година.

България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис, обяви премиерът Бойко Борисов.

„Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите“, категоричен е Борисов и посочи,че за миналата година сме ползвали 400 млн.кубически метра втечнен газ от Гърция, а само за януари са договорени около 100 млн. куб.м синьо гориво.

Министър-председателят съобщи, че в края на януари българска делегация, начело с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ще замине за Гърция, за да договори по-изгодни цени на втечнения газ за българската икономика и индустрия.

Борисов още веднъж подчерта, че „Балкански поток“ не е продължение на Турски поток, а разширение на българската газоразпределителна мрежа.

Премиерът подчерта, че разговорите в областта на енергийната сигурност са били откровени и честни с президента на САЩ Доналд Тръмп, който за първи път го е изслушал и не е декларирал предварително написани листчета. На срещата в Белия дом ясно е заявено, че България защитава своя интерес с изграждането на стратегическия газов хъб и по този начин се в върнала на газовата карта в региона.

Пред американския посланик Борисов отново напомни за стратегическата сделка по закупуването на самолета „Ф16-Блок 70“, за ролята на България по пътя на присъединяването на Северна Македония в НАТО и ЕС, както и за сигурността в Западните Балкани. /БГНЕС