Мутафчийски: България има най-ниска смъртност, най-ниска заболеваемост, най-либерални мерки

В България имаме най-ниска смъртност, най-ниска заболеваемост, най-либерални мерки. Това заяви председателят на Оперативния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос на БГНЕС.

Запитан за действията, които се предприемат по отношение на домовете за стари хора, след като в редица европейски страни (Италия, Испания, Франция, Ирландия и Белгия) около половината от всички смъртни случаи вероятно са в старчески домове, ген. Мутафчийски отговори: „Едно от големите постижения на България е, че до момента няма огнища на заразени в домове за възрастни хора. Отделяме голямо внимание на тези домове, знаете какви драми се развиват в Сърбия“. Мутафчийски припомни и случаите от Канада, както и тези от съседната ни балканската държава, където директор на старчески дом бе задържан за заразяване на 139 души с коронавирус.

„В България първият случай, който беше отбелязан – в Габрово, слава богу всички бяха тествани, особено голямо внимание отделяме на домовете. При подобен сигнал веднага РЗИ-тата действат“, продължи ген. Мутафчийски. /БГНЕС