Мутафчийски: Няма никакъв субективен елемент относно броя на ваксините за България

На този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта. Сега заболеваемостта е снижена повече от 60%.

Това заяви пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб и началник на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Ако се изчислява на базата на средно заболяемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души, уточни ген. Мутафчийски.

До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно но – ако е утвърдена ваксината на „Астра Зенека”. Първата пратка от нея би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с „Пфайзер”, където са минимум 60 хиляди дози до средата на февруари. „Модерна” горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите, обясни ген. Мутафчийски.

По думите му много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, където е фиксирано, че това е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране.

В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи от трета група, например. Паралелно да се ваксинират хората, но това зависи от количеството на ваксините, подчерта той.

Мутафчийски бе категоричен, че няма субективен елемент в броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1.55%, каза председателят на Националния оперативен щаб. /БГНЕС