Музей на восъчните фигури радва жителите на град Бяла

Музей на восъчните фигури събира в град Бяла известни личности от историята, свързани с малкото градче. Пластиките са направени с голямо майсторство и създават усещането за реални хора. Новата атракция, която вече се радва на голям интерес, ще работи и през празничните дни, предаде кореспондентът на БГНЕС.

От стара сграда на бивша детска градина в Бяла, Русенско, е направен Арт център с арт кафе, арт кино и арт галерия на восъчните фигури. В културния център е предвидено да има и читалище. А най-голямата атракция за посетителите са майсторски направените восъчни фигури.

Восъчните фигури са на такива личности, известни български и руски благородници, които заслужават да имат място в нашата галерия. Защото са минали, живели, работили, оставили са своя дан, труд, своя принос за развитието на малкото градче Бяла.

Отворен преди дни, музеят вече се радва на голям интерес. Посещават го хора от близките села и градове, заяви Йорданка Петрова - уредник на Арт Галерията на восъчните фигури.

Прочетох в страницата на Арт кафето за восъчните фигури и реших днес да мина да ги видя, стана ми много интересно. Страхотни фигури, имай чувството, че ме гледат живи хора в очите. Браво за такова малко градче, това нещо да създадат, прекрасно е, посочи Наталия Йоргова.

В музея оживяват Петко Рачев Славейков, който е преподавал и творил в Бяла, Панайот Волов, лобното място на който е в града, руската баронеса Юлия Вревская, на която е кръстена болницата в града. Княз Александър Батенберг и Александър 2-ри, както и разбира се Колю Фичето.

Името на Бяла се свързва Колю Фичето, първомайстора на възрожденското българско строителство, е оставил най-голямото си строително творение, архитектурно и скулптурно - моста над р. Янтра, каза Йорданка Петрова.

Финансирането е по общински проект със средства на общината и събирани от благотворителни концерти и базари.

Новата атракция на Бяла ще работи и през празничните дни, за да могат я посетят повече хора. /БГНЕС

Тагове: