Музеите настояват за 50% повече пари през 2024 г.

Музеите в България настояват да получат 50% повече пари през следващата година за издръжка и модернизация на фондохранилищата и експозиционните зали, както и за повишаване на заплатите в сектора, тъй като е налице масово напускане на специалисти.


"В момента има сериозен дисбаланс между образованието и културата", каза пред БНР председателят на Сдружение "Български музеи" Борис Хаджийски.

"Едно 50-процентно увеличение на средствата за музеи и художествени галерии ще може да се използва за модернизиране на материално-техническата база на музеите и галериите, основно експозиционни зали и фондохранилища, тъй като ние изоставаме в това отношение. Музеите и галериите опазват и съхраняват над 8 млн. движими културни ценности. Бихме искали те да бъдат обгрижвани по най-добрия начин, а това става със сериозни инвестиции. Бихме искали да модернизираме и нашите експозиционни зали", обясни Хаджийски.

Другото искане е за повишаване на заплатите, добави Хаджийски в интервю за предаването "Преди всички". По думите му тези пари ще са за да се навакса изоставането през годините за тези работници.

"Имаме уверението, че ще бъдат увеличени стандартите", каза той за срещата им с финансовия министър Асен Василев.

Борис Хаджийски беше категоричен, че не са съгласни с евентуално "мизерно увеличение" на стандартите на българските музеи.

"Ние сме пазители на паметта на нацията. Ние сме пазители на националната идентичност. И тази национална идентичност трябва да се пази с всички сили. Това е добро за всички нас", заяви Хаджийски пред общественото радио.

Днес Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Съюзът на артистите в България, Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ и НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“ организират протест под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“.

БГНЕС припомня, че културните дейци и творци настояват да се приемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19. Друго искане е осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора. И накрая, но не по важност - да има ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране./БГНЕС