Музей събира на едно място прахосмукачка "Ракета", пералня "Диана" и автобус "Чавдар"

Пътуващата изложба „Техниката около нас по времето на Народата власт“ организира среща на поколенията – на тези, които са използвали техниката от миналия век с тези, които не я познават, защото живеят с високите технологии и не са нейни съвременници.

„Това е естественото продължение на пътуващата изложбата от 2015 г. със заглавието „Техниката у дома през първата половина на XX в.“. Сега правим продължение на изложбата, която обхваща периода на народната власт, втората половина на XX в. до 1989 г.“, разказа пред БГНЕС уредникът на Националния политехнически музей Васил Макаринов.

Сред експонатите са пишеща машина, на която посетителите, които са набирали текст единствено на компщтърна клавиатура, могат да напишат текст, за да видят как работи. Също така могат да наберат и номер на телефонен апарат с шайба, както и да преоткрият индигото. Посетителите могат да видят радиоточка, старите транспортни средства с марка „Чавдар“, табели на градския транспорт, фотоапарати, прахосмукачка „Ракета“, пералня „Диана“.

„Друг интересен експонат е печка, произвеждана във Варна, от 1961 г., която е един от ранните модели готварски печки от това предприятие. Както и една духалка от същото предприятие, която е сред първите български духалки. Има една малка портативна пералня „Диана“, която е съставена от няколко части – електромотор, пластмасов леген и капак“, води ни из експозицията Макаринов.

Уредите са както родно производство, така и от СССР, ГДР, Беларус, Украйна. По думите му днешната техника е по-различна и дизайнът ѝ се променя с времето в отговор на естетическите търсения и вижданията на производителя.

Също така са показани и реквизити, чиято цел е да доближат посетителите до ежедневния живот на хората тогава. Това включва сервизи, чаши, вилици, лъжици, салфетки, настолни игри, униформа на чавдарче и пионерче, както и училищна униформа, шапки.

„За хората, които имат спомени от недалечното ни минало, сме подготвили книга-споменик, в която всеки един може да разкаже своите спомени от периода, с което ние ще обогатим нашата колекция от спомени на посетители, свързани със съответния период и уреди, които са представени пред нас“, заяви още уредникът на музея.

Повечето уреди са дарени на музея. Следващата спирка на експозицията ще бъде Димитровград.

Интересната експозиция, която връща назад във времето, може да бъде видяна до март 2021 г. в Националния политехнически музей в София. /БГНЕС